Nestydatost, na místě chodníku a parčíku mají být domy, čertí se lidé z Krasické

22. 2. 2016

Přijdou o chodník, o zeleň, o výhled však nikoliv. Takhle můžou dopadnout obyvatelé dvou bytových domů v Krasické ulici. K budovám sousedícím se sídlištěm Moravská dnes vede chodník, který si lidé svépomocí v sedmdesátých letech postavili. Spojuje vchodové dveře s autobusovou zastávkou Koupelky i s obchody u akvaparku. Podle rozhodnutí stavebního úřadu by však na místě měly vyrůst dva polyfunkční domy, což se některým lidem bydlícím na sídlišti příliš nelíbí.

Je to jasná ukázka toho, jak se ztrácí parkové plochy a ruší chodník. Bez náhrady," sdělil Rudolf Otruba, který se obrátil na redakci Prostějovského deníku.

Sdělil mimo jiné, že původně mělo stát na pozemcích u bytových domů něco jiného.

„Zjistil jsem, že zde má dojít ke stavbě rodinných domů. Šel jsem tedy na úřad a tam mi řekli, že chodník půjde pryč. Přišli bychom tak o jedinou přístupovou cestu. Zbývalo by chodit po silnici a to je třeba s kočárkem kvůli provozu i zaparkovaným autům prakticky nemožné," vyjádřil se muž.

Přidal se k němu i další obyvatel domu, jehož by se případné rušení chodníku a stavba v bezprostředním sousedství týkaly, Ladislav Petro.

„Chodci teď budou muset vše obcházet. Já spíš jezdím autem a vadí mi tak jiné věci. Nelíbí se mi, že místo udržování zeleně se všechno zastavuje. Navíc jsme zde původně svépomocí stavěli hřiště a později ho město zničilo. Takové hřiště by se zde třeba hodilo místo zamýšlené stavby," uvedl s tím, že hodně lidí rušení chodníku i následná výstavba nových budov rozladilo.

I některým zastupitelům se věc nezdá

Problém se dostal také na jednání pondělního zastupitelstva. Zde téma načal Aleš Matyášek (TOP 09).

„V místě mají údajně vyrůst domy, přitom zde vede chodník," ptal se zastupitel na vysvětlení vedení města i stavebního úřadu.

Od náměstka primátorky Zdeňka Fišera se mu dostalo odpovědi, že se v lokalitě rodinné domy ani stavět nemůžou.

„Zakazuje to územní plán," zdůvodnil.

Povolili dva poyfunkční domy

Později redakci Deníku vysvětlil, že k zákazu výstavby rodinných domů došlo. Výstavbu polyfunkčních budov, které původní záměr nahradily, však stavební úřad povolil.

„Je zadáno, aby došlo k prošetření rozhodnutí stavebního úřadu. Polyfunkční domy měly být dva, přízemní. Polyfunkční sice znamená, že by v domech byly částečně k dispozici služby nebo obchody a částečně bydlení. V lokalitě je však sídlištní výstavba, kam něco podobného nepatří," uvedl Zdeněk Fišer s odvoláním na územní plán města.

S ohledem na prošetření záležitosti uvedl, že rozhodnuto ještě definitivně není.

„Věc přezkoumá krajský úřad a lidé se na něj mohou obrátit pokud se cítí, že byli opomenuti," informoval Zdeněk Fišer.

Právě na něj se obrátili obyvatelé domů s dotazy ohledně chystané výstavby.

Nebyl však sám. Lidé se ptali také vedoucího prostějovského stavebního úřadu.

„Jsou vydána dvě povolení na postavení polyfunkčních budov. Mluvil jsem také s předsedou jednoho bytového družstva v ulici. Řekl mi, že je rád, že nepůjde o vysoké stavby," uvedl na zasedání zastupitelstva.

Chceme zeleň rozšiřovat, tady ji likvidujeme

Například podle Aleše Matyáška však postup úřadů v tomhle případě v pořádku není.

„Najednou se objeví projekt na dva polyfunkční domy. S lidmi v sousedství se ale nikdo nebaví. Hovoříme zde také o tom, jak je potřeba rozšiřovat zelené plochy. A teď jednu zlikvidujeme," řekl zastupitel, kterého by podle jeho slov zajímalo, zda město pro lidi nechá vybudovat náhradní chodník.

Lidé v bytových domech Krasická 10 a Krasická 12 teď čekají, co bude s jejich cestou a parčíkem dál. S jednáním úřadů spokojení nejsou.

„Díváme se z okna na park, nechají ho zničit. Stejně jako chodník. Myslím, že město celou záležitost podcenilo. Takové jednání je podle mě nestydatost," uzavřel Rudolf Otruba.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme