Nebojíte se jako zastupitel chodit mezi lidi?

Úvodník pro Radniční listy Olomouc

27. 8. 2015

Bylo 9 hodin večer a asi 30 stupňů. Manželka uspávala dcerku a já jsem šel vyvenčit na „jedno“ našeho psa. A jak to již u piva chodí, zabředl jsem do diskuse s panem P., obyvatelem Palackého ulice a to na téma omezení vjezdu nákladní dopravy do města. Věc schválená radou města již asi před třemi měsíci, bohužel však stále nerealizovaná. Já se panu P. snažil vysvětlit, že s ním souhlasím, že rozumím, jak musí být nesnesitelné poslouchat náklaďáky jedoucí touto ulicí a že dělám pro zavedení omezení maximum. Problémem však je například nesouhlas dopravní policie s vytěsněním těžké tranzitní dopravy z města.

Policista, který má rozhodnutí v kompetenci, by i souhlasil, podmiňuje to však opětovným vpuštěním nákladní dopravy na Foerstrovu ulici, odkud byla odkloněna před lety po vybudování obchvatu od Mohelnice na Prostějov a Lipník. Uzavření Foerstrovy ulice mělo naučit řidiče nákladních aut využívat obchvat, který je bohužel zpoplatněn (ministerstvo dopravy přes opakované žádosti města odmítá zrušit jeho zpoplatnění). Přesto se podařilo přibližně 85 % těžké tranzitní dopravy z Olomouce dostat, zbylá část si však stále hledá alternativní cesty centrem. Neumím si představit, k čemu by povolení průjezdu Foerstrovou ulicí vedlo, kromě opětovného „nasátí“ dopravy a to jsem také panu P. řekl. Ten na mě ostře „apeloval“ ať to uděláme, že je to ulice k tomu určená a hlavně že on v ní nebydlí. Neuvědomuje si však, že dalších dese tisíc obyvatel ano. Jeho snaha změnit můj názor byla tak hlasitá, že se postupně zapojila celá hospoda. Pan P. naštěstí pak odešel, načež si ke mně přisedl neznámý člověk a zeptal se: Nebojíte se jako zastupitel chodit mezi lidi?

A jak to nakonec s omezením těžké tranzitní dopravy dopadne? Věřím, že se to podaří. Naštěstí policie ani správa silnic olomouckého kraje, kteří s tím nesouhlasí, nemají to zásadní slovo a mohou tak celý proces „jen“ prodlužovat. Byl bych velice rád, pokud by došlo mezi zmíněnými institucemi a městem k dohodě. Bohužel však aktuální realita dobré vůli všech zainteresovaných moc nenapovídá. Promptní a necitelné odstraňování přechodů v Hodolanech, kdy nikdo nebere ohled na to, že město už zadalo vypracování projektové dokumentace, příliš nesvědčí o vstřícnosti.

Vážení Olomoučané, problém, který zde popisuji, není v našem městě bezpochyby ten největší, ale hodně mě trápí. Město je přeci především místem pro život, pro chodce i pro řidiče, nikoliv jen prostorem pro bezcitné dodržování technických norem a předpisů. Věřím, že konec prázdnin, plný kulturních a sportovních událostí, naše starosti aspoň trochu zmírní.  

RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D., náměstek primátora

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme