Město schválilo studii na hezčí Palachovo náměstí

25. 10. 2016

Olomoucká radnice výhledově plánuje opravy Palachova náměstí, na jehož okraji stojí barokní Terezská brána. Městská rada už schválila architektonickou studii, která řeší budoucí podobu lokality. 

Palachovo náměstí je dnes v neutěšeném stavu, jeho značnou část zabírá parkoviště. „Podnětem, proč jsme začali zpracovávat studii, která řeší Palachovo náměstí, je plánovaná rekonstrukce parkoviště, jež vlastní Židovská obec,“ uvedl primátorův náměstek AlešJakubec (TOP 09). Radní díky studii získali představu, jak by náměstí mohlo v budoucnu vypadat, na což by se mělo pamatovat i při chystané rekonstrukci parkoviště, která začne v listopadu. Kdy na navržené úpravy náměstí dojde, zatím podle Jakubce nelze odhadnout. 

Palachovo náměstí by po proměně mělo připomenout historii olomoucké bastionové pevnosti. Studie počítá například s vybudováním vodního prvku, jenž má odkazovat na vodní příkop, i dřevěného mola ztvárňujícího padací most. 
„Studie klade důraz na funkčnost prostranství, které má sloužit jako místo pro odpočinek, příjemný prostor pro posezení v restauračních předzahrádkách, ale také areál pro pořádání kulturních akcí,“ doplnil Jakubec. Počítá se i s obnovou zeleně a novým osvětlením. 

 Zdroj: Mladá fronta DNES - Olomoucký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme