Kollárovo náměstí čeká proměna

24. 1. 2017

Důstojnější podobu by mělo v budoucnosti získat Kollárovo náměstí v centru Olomouce. Dojít má k úpravě veřejné zeleně, komunikací a systému parkování, vzniknout má i nový umělecký prvek. Radní města se už seznámili s územní studií, která tyto změny řeší. 

V současnosti je na Kollárově náměstí nefunkční kašna s plastikami slavného sochaře Ivana Theimera. Její jednotlivé prvky dostanou po dohodě s autorem nové místo v Čechových sadech. 
„Jedná se o kruhovou zpevněnou plochu uprostřed sadů na chodníku navazujícím na Švermovu ulici. Na tomto místě měl být umístěn výtvarný prvek, k tomu ale nakonec nedošlo,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09). 
K přestěhování jednotlivých prvků Theimerovy kašny, která vznikla v 60. letech minulého století, z Kollárova náměstí na novou pozici v parku by mělo dojít už v tomto roce. 
„V rozpočtu na to máme vyčleněny peníze. Věřím, že tento krok povede k dalšímu zatraktivnění Čechových sadů,“ doplnil náměstek olomouckého primátora Filip Žáček (ČSSD). 
Novým dominantním výtvarným prvkem Kollárova náměstí bude na severní straně monumentální sloup, věnovaný památce olomouckého barokního sochaře a donátora Václava Rendera, o celkové výšce zhruba 9,5 metru. Již hotový tordovaný dřík, který pochází z mariánského sloupu na Dolním náměstí, bude opatřen novým umělecky zpracovaným soklem a korunou. 

U památníku autorsky zpracované pítko 

Autorem novodobých doplnění dříku bude opět Ivan Theimer. Poblíž památníku by mohlo být také autorsky zpracované pítko. 
Dalšími novinkami v koncepci náměstí bude proměna veřejné zeleně či například výškové sjednocení silnice s chodníkem v centrálním prostoru. V podélném severojižním směru je navržen chodník, rozdělující prostor náměstí na jednostrannou alej se stromy a na volné trvalkové záhony. 
Protiváhou Renderova památníku bude v jižní části náměstí skupina čtyř větších stromů, v níž bude památník k připomenutí Jána Kollára. Nádoby na tříděný odpad se nahradí podzemními kontejnery. Dopravní režim zůstane beze změny, ubude parkovacích míst. To se však nijak nedotkne parkovacích míst v centrální rezidenční zóně. Souběžně s těmito změnami se uskuteční oprava komunikací a inženýrských sítí. 


Novým dominantním výtvarným prvkem Kollárova náměstí bude na severní straně monumentální sloup 

Zdroj: 

Regionalni mutace| Právo - střední a východní Morava
Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme