Jeseník získal po ročním snažení provozovatele dotované služby senior taxi

7. 11. 2016

V Jeseníku se po dlouhých měsících našla firma, která bude provozovat městské senior taxi. Tři konkurzy skončily fiaskem, mezi podnikateli nebyl zájem. A i do čtvrtého kola se přihlásil pouze jediný zájemce.

Seniory budou nakonec vozit Technické služby - společnost města, která doteď s podobnou činností neměla žádné zkušenosti. Předpokládaný start je v únoru. Někteří ale postup radnice kritizují.

S ročním zpožděním oproti původnímu plánu začne po Jeseníku jezdit městské senior taxi. Podmínky jsou pevně dané.

„Služba bude poskytnuta seniorům nad 75 let, čtyři jízdy v měsíci na určená stanoviště s nástupním poplatkem 20 korun za jednu jízdu. Ostatní náklady jdou za městem Jeseník,“ popisuje místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP09.

Technické služby města se do konkurzu přihlásily poté, co se změnilo vedení společnosti. Nový ředitel Jaroslav Ryčl vidí v seniortaxi příležitost, jak práci svých lidí ještě více zefektivnit: „My jsme samozřejmě v procesu, kde hledáme všechna možná opatření, jak zefektivnit, jak propojit jednotlivé provozy zeleně, komunikací a tak dále. Toto je přesně jeden z výstupů, který dává logiku.“

Pro příští čtyři roky si radnice na seniortaxi vyčlenily přes půl miliónu korun. Podle některých opozičních zastupitelů je to ale mrhání penězi. Například podle Františka Mencnera z KSČM a současně předsedy zdejšího Svazu tělesně postižených je služba naprosto zbytečná: „Nevidím důvod, proč by tu měla být další taxislužba. Zdravotně postižení klienti, kteří ke mně dostavují, tvrdí, že jim ty služby, které tady jsou, bohatě stačí.“

Výhodné jízdné nabízí seniorům ve městě soukromá taxislužba. Za poslední rok si získala desítky stálých klientů: „Senioři si platí nějakých 40 korun, ať jedou jakoukoliv trasu v okruhu, který je daný. Toto jsme městu nabízeli, doplácelo by pouze 20 korun. Myslím si, že v porovnání s tím, co teď vzniká, tak to je vyjde daleko dráž, což se mi jako daňovému poplatníku samozřejmě nelíbí,“ doplňuje majitelka taxislužby Jana Fantová - do výběrového řízení radnice se ale přihlásit nechtěla.

„Neseděly nám podmínky. Když se podíváte na naše podmínky, tak my tuto službu nabízíme seniorům už od 65 let věku. Nebudu to měnit, senioři jsou tady na to rok zvyklí,“ dodává.

Radnice ale podle místostarostky Zdeňky Blišťanové nemohla nikoho zvýhodňovat. Je přesvědčená, že o městské senior taxi bude mezi lidmi velký zájem. Podnikatelka Jana Fantová však soudí, že lidé budou mít akorát mezi službami chaos.