Dopravu v celé Olomouci by měla řídit nová dopravní ústředna

29. 11. 2016

Sofistikovaný systém, který monitoruje dopravní situaci ve městě, umožní rozvoj systému řízení dopravy ve městě a následně tak usnadňuje život řidičům – to by měla být dopravní řídící ústředna. Radní včera souhlasili s návrhem získat pro město novou ústřednu a pověřili příslušné odbory dalšími kroky. Značnou část nákladů na projekt by mohla pokrýt dotace z prostředků ITI Olomoucké aglomerace.

Dopravní řídicí ústředna má podle odborníků tři hlavní funkce: zajištění dohledu nad dopravní situací na území města Olomouce, zajištění řízení dopravy na území města Olomouce a zajištění sběru a poskytování dopravních informací z území města Olomouce. „Tento systém je schopen sbírat informace o dopravní situaci z kamer, sčítačů a řadičů světelné signalizace na křižovatkách i z externích aplikací,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. „Získané informace pak ústředna zobrazuje operátorům v komplexní jednotné formě tak, aby měli dohled nad aktuální dopravní situací na území Olomouce.“ 
Řídicí systém dokáže také automaticky navrhovat nápravná opatření s cílem zajistit plynulost a bezpečnost provozu na území města Olomouce. Radní uložili odboru evropských projektů ve spolupráci s odborem koncepce a rozvoje zpracovat projektový záměr do 4. výzvy nositele ITI Olomoucké aglomerace. Pokud řídící výbor ITI uzná, že je záměr v souladu se Strategií ITI Olomoucké aglomerace, mají příslušné odbory zpracovat plnou žádost do 27. výzvy Operačního programu doprava (do 6. 1. 2017). Radní současně uložili odboru investic ve spolupráci s odborem koncepce a rozvoje zahájit přípravu výběrového řízení na realizaci dopravní řídící ústředny.

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme