Demonstrace proti Barnevernu

15. 4. 2016

Dovoluji si připomenout, že již zítra, v sobotu 16. dubna, proběhnou protesty proti norské sociální službě v 57 městech v USA, Evropě, Austrálii a na Novém Zélandě. Lidé z Česka a Slovenska jedou tentokrát podpořit demonstraci před norskou ambasádou ve Vídni, kde se očekává účast několika tisíc lidí.

„Organizátoři očekávají, že protestů se po celém světě zúčastní více než 300 tisíc lidí,“ uvedl již dříve europoslanec Tomáš Zdechovský.

K informacím zaslaným začátkem týdne (přikládáme ještě jednou) přidáváme aktuální odkaz na vysílání BBC, kde se mluví i o České republice:
http://www.bbc.com/news/magazine-36026458 a http://www.bbc.co.uk/programmes/b076mnky. 

Redakce BBC v posledních několika měsících přímo v Norsku natáčela s rodinami odebraných dětí, rozsáhlá reportáž o praktikách norského Barnevernu je na programu během nastávajícího víkendu.

Současně informujeme, že v těchto dnech odešel norské ministryni pro děti a sociální rovnost Solveig Horne dopis evropského poslance Tomáše Zdechovského. V něm uvítal iniciativu ministryně prošetřit vybrané případy a požádal, aby do skupiny těchto případů byl zařazen i případ Denise a Davida 
Michalákových. V dopise mimo jiné upozorňuje na rozpory mezi oficiálními stanovisky norské ambasády v Praze a reálnými kroky, které místní úřad Barnevernu v Nedre Eiker podnikal a podniká vůči dětem Michalákovým. Tomáš Zdechovský ministryni Solveig Horne také informuje o průběhu debat o 
porušování práv dětí a rodiny v Norsku, které v minulosti proběhly a probíhají v Česku i na půdě Evropského parlamentu.

Na ministryni se již dříve obrátil oficiálním dopisem také celý Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových, reprezentovaný mimo jiné právními zástupci rodiny, poslankyní českého parlamentu Jitkou Chalánkovou, poslanci Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským a Petrem Machem a dalšími lidmi, kteří na případ již před několika lety upozornili a pokračují v podpoře rodiny.

Termín odvolacího soudu proti zářijovému rozhodnutí Norové rodině stále nesdělili.

Děkujeme, že případ dětí Michalákových a osudy dalších podobně postižených rodin nadále sledujete. Petiční výbor věří, že mezinárodní pozornost, které se nyní Norsku dostává, napomůže k tomu, že kluci Michalákovi budou opět vyrůstat spolu a pohromadě s vlastní rodinou.

Za Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových

Jitka Chalánková

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme