Česko se pokusí prověřit poměry dětí Michalákových v Norsku

4. 4. 2017

Česká republika se pokusí o prošetření poměrů bratrů Michalákových, kteří po odebrání z rodiny vyrůstají u norských pěstounů. Česká strana bude norské úřady znovu žádat také o to, aby chlapci měli vazbu s českým prostředím a učili se česky. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že ČR případně podpoří Evu Michalákovou při její stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Fakta
Oba chlapci žijí odděleně 

Dnes téměř 12letý Denis a osmiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách, ve kterých prožili většinu svého života. Norské úřady předloni navrhly adopci mladšího chlapce, tento záměr ale odvolací soud neschválil.

O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka pak neuspěla ani s odvoláními u vyšších instancí, teď se chystá podat zmíněnou stížnost do Štrasburku.

Právnička Michalákové Nora Boková už dříve uvedla, že Norsko matku z ničeho neobviňuje a o rodičovská práva přišla, „protože promluvila veřejně“ a informovala o kauze ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas pak citoval z rozsudku norského krajského soudu, podle něhož matka využívala média na úkor soukromí svých synů.

Norské velvyslanectví navíc upozorňuje, že prakticky nikdo v Česku nemůže mít o případu objektivní informace: norská strana se totiž ke kauze vůbec nevyjadřuje, všechny informace tak pocházejí jen od zastánců Evy Michalákové. „Norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti a s ohledem na ochranu soukromí chlapců nemohou reagovat na nesprávná tvrzení,“ napsalo už dříve velvyslanectví na svém webu.Premiér zdůraznil požadavek na výuku češtiny

Premiér Sobotka v odpovědi na písemnou interpelaci uvedl, že se Česko „pokusí o prošetření poměrů chlapců“. „Současně bude znovu aktualizován požadavek na zachování vazby chlapců s českým prostředím a zejména zdůrazněn požadavek na výuku českého jazyka,“ napsal premiér.

Pokud se Eva Michaláková na soud obrátí, získá podle Sobotky česká vláda možnost podpořit ji. „ČR s využitím této možnosti (intervenovat ve prospěch svých občanů) počítá,“ dodal Sobotka s tím, že by postup koordinovala kancelář vládního zmocněnce pro zastupování ČR před soudem pro lidská práva.

Postup vlády přivítala členka výboru podporovatelů a poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se o případ dlouhodobě zajímá a premiéra interpelovala. Podle ní měl kabinet tyto kroky podniknout už dávno.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme