Část projevu krajského předsedy TOP 09 Olomouckého kraje

12. 9. 2011 | 12:00

Hlavním důvodem existence politické strany je, i když to někomu zní možná podivně, získání zásadního podílu na moci. Jen tak lze totiž prosazovat ideje, politický program a měnit společnost. Proto je nutno nemalou část společnosti získat na svou stranu a nadto ji přesvědčit, aby své sympatie prokázala ve volbách. Zde se, myslím, projevilo, že se panu předsedovi Schwarzenbergovi a 1. místopředsedovi Kalouskovi podařilo geniálně skloubit strategii, válečné umění, přesvědčivost, diplomacii, charisma a staletou rodovou zkušenost s nadšením a zaujetím pro dobrou věc nás, topáků v jednotlivých krajích. A já jim za to ze srdce děkuji.
Květnové volby do poslanecké sněmovny:
Ze 321871 platných hlasů jsme získali 43 516, tj. 13,51% třetí místo za soc. demokraty a ODS, před komunisty. Tento výsledek znamenal dva mandáty a zároveň nastavil vysokou laťku pro podzimní volby.
Říjnové volby komunální a senátní:
I zde jsme potvrdili, že naše strana je pro voliče velmi přijatelná;
Olomouc  14,8%, třetí místo, Prostějov 14,7%, třetí místo, Přerov 10,95%, čtvrté místo, Šumperk 7,79% šesté místo, Jeseník 6,43% sedmé místo.
V senátním obvodu 61 Olomouc náš kandidát prof. Klein získal 8 216 hlasů v prvním kole a o pouhých 233 hlasů nepostoupil do kola druhého.
TOP09 v Olomouckém kraji má dnes:
dva poslance PS PČR MUDr. Chalánkovou a prof. Šarapatku, senátora Ing. Jílka
94 komunálních zastupitelů, z toho:
4 starosty Hannig – Vápenná, Císař – Šléglov, Šulák – Veselíčko a Kobza – Libina
10 radních, z nich:
6 náměstků a místostarostů, mezi nimi 1. náměstek primátora krajského města Ing. Vlach, náměstci primátora Mgr. Machová v Olomouci a Mgr.Hluzín v Přerově, 1. místostarosta Mohelnice Ing. Navrátil.