Silou rozumu, slušnosti a férovosti aneb Proč jsem členem TOP 09

26. 4. 2016

Pro letošní kampaň před senátními a krajskými volbami si TOP 09 zvolila slogan „silou rozumu“. Myslím si, že volba tohoto hesla byla velice šťastná, protože mnoho aktuálních témat v dnešní společnosti svádí a vede k vyhrocené polarizaci názorů. Od ní je již jen krůček ke vzájemným emotivním, osobním a nenávistným útokům názorových protistran. A stejně jako platí, že ve válce mlčí múzy, tak v souboji s vyhrocenými emocemi rozum většinou ztrácí. Přihlášení se k síle rozumu tak má být pro voliče jasným signálem, že TOP 09 odmítá diktát strachu, zloby a nenávisti. Chce oslovit ty, kteří jsou ochotni a připraveni posuzovat informace, situace a skutečnosti, před které jsme postaveni, zdravě kriticky a maximálně objektivně. To mimo jiné obnáší i poctivé přiznání si vlastních chyb a limitů. Síla rozumu totiž nemá nic společného s vypočítavým chytráctvím či falešným pocitem vlastní neomylnosti.

Chceme-li se však opřít o něco skutečně stabilního, pak je vhodné zvolit pomyslnou trojnožku, neboť ta, jak známo, je oporou nejméně vratkou. Proto vnímám, že dvěma doplňujícími nohami by v naší krajské předvolební kampani mohly být „slušnost“ a „férovost“.

Hrubost, nevybíravé až vulgární urážky názorových oponentů se bohužel stávají téměř nepsanou normou politicko-společenského slovníku a chování. Ono není divu, když zaznívají i z těch nejvyšších pater politiky a z úst nejvyšších představitelů našeho státu. Proti hrubosti nechceme bojovat ještě větší hrubostí a proti aroganci ještě větší arogancí. Chceme připomínat a dokazovat, že k současnému trendu existuje alternativa, a tou je slušnost.

Slova jako poctivost či férovost mají dnes u mnohých téměř negativní konotace, bývají zesměšňována, zlehčována nebo jsou vnímána jen jako jakési prázdné formy bez náplně. Účel, ten přece světí prostředky, chce se mnohdy říci. Ale slova sama o sobě jsou vždy prázdná a významem je naplňujeme svým jednáním my sami. Biblické, kdo není poctivý v malé věci, ten nebude poctivý ani ve velké, platí bezesporu i dnes.

Rozum, slušnost a férovost – na těchto třech základních pilířích by měla TOP 09 v našem kraji stavět. Každé konkrétní téma, každý jednotlivý návrh i konkrétní čin na nich musí být pevně ukotven. Věřím, že tomu tak bude, proto jsem se rozhodl s TOP 09 spojit své jméno a proto ji podporuji.

                                                                                 Lukáš Volný

                                                                                 člen TOP 09 Ostrava

Štítky
Osobnosti: Lukáš Volný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme