Pavera: Vítám novelu zákona o zákazu privatizaci státních lesů

20. 3. 2017
Zabránit i do budoucna riziku privatizace státních lesů má pomoci novela zákona o lesích, kterou schválila vláda. Zákon teď posílá do Poslanecké sněmovny.
Návrh má podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Herberta Pavery z opoziční TOP 09 velkou šanci dolní parlamentní komorou projít. 
"Novelu lesního zákona, kterou předkládá ministerstvo zemědělství, vítám. Navazuje totiž na dříve zamítnutý návrh Středočeského kraje, který jsem kvůli mnoha chybám jako zpravodaj kritizoval. Návrh v této podobě by mohl sněmovnou projít," reagoval na iniciativu vlády poslanec za TOP 09 Herbert Pavera.

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka už v lednu oznámil, že chce do konce volebního období ještě v souladu s koaliční smlouvou prosadit novelu lesního zákona, která by měla jasně zakotvit „nezcizitelnost státních lesů“. 

Předloha počítá s výjimkami, třeba při směně nebo prodeji spoluvlastnických podílů státu nebo prodeje ve veřejném zájmu. Každý obchod má schvalovat ministerstvo. Státní firmě Lesy ČR patří téměř polovina českých lesů.

Podle mluvčího Vojenských lesů a statků Jana Sotony se zákon týká i vojenských lesů. Jde o 126 tisíc hektarů lesů ve výcvikových prostorech armády, asi o pět procent lesní půdy v Česku. Vojenské lesy jsou druhým největším podnikem v oboru po Lesích ČR.




Zdroj: zpravy.iDNES.czDatum vydání: 13.3.2017 Rubrika / pořad:Zprávy / DomácíAutor: iDNES.cz, Josef Kopecký

Zdroj:novinky.czDatum vydání:13.3.2017 Rubrika / pořad:EkonomikaAutor:zpe

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme