Pavera: Vedení kraje mohlo na problémy v OKD reagovat mnohem dříve

25. 7. 2016

Své bohaté politické zkušenosti by chtěl zúročit i jako hejtman. Čím bude chtít přesvědčit voliče? Proč se domnívá, že by vedení kraje mělo optimalizovat střední a učňovské školství? A jak zvýšit kvalitu života v kraji? To jsou jen některá z témat, o nichž jsme si povídali s Herbertem Paverou (TOP 09). Řeč přišla ale také na prezidentské volby, které se konají za necelé dva roky, a vyjádřil se i k aktuální situaci v OKD.

V zastupitelstvu kraje působíte již od prvních krajských voleb a v komunální politice jste ještě déle. Čeho byste chtěl jako politik ještě dosáhnout? Proč jste se nyní rozhodl kandidovat na hejtmana?

V krajském zastupitelstvu jsem v minulém období pracoval v komisi pro zdravotně postižené či v dopravním výboru, ale krajským zastupitelem jsem nebyl. V komunální politice působím od roku 1990 a vždycky jsem se snažil zkvalitnit lidem život - podporoval jsem rozvoj kultury, sportu, našich tradic a kladl důraz na bezpečnost. Jako dlouholetý starosta, který má zkušenosti s rozvojem obce i regionu Hlučínsko, vidím přímou návaznost na rozvoji kraje. Proto bych se chtěl podílet a aktivně zapojit také do práce v krajském zastupitelstvu. Věřím, že společně s dalšími kvalitními kandidáty TOP 09 můžeme zásadně přispět k tomu, aby náš kraj a jeho vedení jednalo ve prospěch obyvatel Moravskoslezského regionu.

V minulých krajských volbách TOP 09 neuspěla a se ziskem 4,3 procenta hlasů neobsadila žádné křeslo. A ani podle posledních průzkumů nemá TOP 09 na růžích ustláno. Čím budete chtít přesvědčit voliče?

Věříme, že zaujmeme voliče nejen našimi kandidáty (zkušení starostové obcí, učitelé, lékaři, živnostníci, zemědělci atd.), ale také naším programem. Chceme zastavit úbytek obyvatel v našem kraji, podpořit vzdělanost a školy, přivést do kraje moderní a perspektivní odvětví, která nebudou tolik zatěžovat životní prostředí, a nabídnout lidem nová zajímavá pracovní místa.

Co vám vadí na současné či předchozích krajských vládách a co naopak oceňujete?

Představitelé našeho kraje mohli již mnohem dříve reagovat na problémy v OKD, mají informace z místa, měli by být připraveni a problémy řešit s předstihem. Také měli optimalizovat střední a učňovské školství. Opravdu jsem přesvědčen o tom, že krajští zastupitelé a radní mohli udělat mnohem více pro zlepšení reputace kraje, ale neudělali to. Naopak oceňuji snahu vedení kraje opravovat krajské komunikace.

V nedávném porovnání kvality života v krajích skončil váš kraj jako poslední. Na vině jsou podle analýzy například nejvyšší naměřené emise polétavého prachu, nejvyšší úbytek obyvatel v Česku, třetí nejvyšší výskyt trestných činů, ale i řada dalších faktorů. Jaký je váš plán na pozvednutí životní úrovně v kraji?

Takové výsledky nikoho netěší. Já ale v tomto kraji žiju a jsem přesvědčen, že ta data nejsou sestavována úplně správně. Náš region má velmi pracovité lidi, vynikající vědce, krásnou přírodu, nádherné kulturní, technické i přírodní památky. Naši lidé organizují spoustu kulturních a sportovních akcí a za posledních 25 let se život lidí velmi zkvalitnil. Také máme v kraji na vysoké úrovni profesionální i dobrovolné hasiče a naši policisté dosahují ve svých vyšetřováních velmi dobrých výsledků.

Aby se kvalita života v kraji ještě zvýšila, je nutné dokončit silniční i železniční infrastrukturu, podporovat dlouhodobě vědu a výzkum, školství a dostat do kraje moderní a perspektivní odvětví. Rozvoj venkova, který by měl kraj více podpořit, by k tomu jednoznačně přispěl také.

Co konkrétního zamýšlíte v oblasti bezpečnosti občanů?

Bezpečnost v kraji je na velmi dobré úrovni. Více bych se zaměřil na podporu protipovodňových opatření a na bezpečnost cyklistů. Například vybudovat cyklostezky podél hlavních krajských cest. A samozřejmě dokončit rekonstrukce a stavby silnic a železnic.

Jedním z nejpalčivějších problémů je ale nezaměstnanost. Řešení situace vybudováním průmyslových zón je běh na poměrně dlouhou trať. Jaká další opatření se tak podle vás nabízejí?

V současné době se firmy v kraji potýkají s nedostatkem zaměstnanců a řada nezaměstnaných může najít pracovní místa ve stavebnictví nebo ve strojírenství. Pro zaměstnání mladých lidí by kraj měl více podpořit rozvoj vědy a výzkumu, protože v kraji máme velmi šikovné studenty, pro které by právě moderní technologické firmy vytvořily pracovní místa přímo v kraji. Do kraje je nutné přivést především české firmy zabývající se moderními technologiemi.

Máte představu, jak pomoci nezaměstnaným po uzavření dolu Paskov?

Zaměstnanci nejen dolu Paskov, pokud nepůjdou rovnou do důchodu, si po případné rekvalifikaci mohou najít dobrou práci třeba ve stavebnictví nebo ve strojírenství. 

Jste proti dovozu levné státní oceli z Číny do Evropy. Obáváte se, že by to mělo fatální dopady i na nezaměstnanost v kraji. O přiznání statusu tržní ekonomiky Číně vláda rozhodne v září. Čeští politici jsou ale proti udělení statusu. Jediný z vrcholných politiků, který je pro vstřícnost k Číně, je prezident Miloš Zeman. Troufnete si odhadnout, zda Čína letos status získá?

Věřím, že odpovědní činitelé EU nedovolí získat čínské ekonomice status tržní ekonomiky. Čínská ekonomika je dotovaná státem, a tudíž nemá právo tento status získat. Jinak by to ohrozilo další tisíce pracovních míst v kraji. Politici i europoslanci TOP 09 jsou zásadně proti.

TOP 09 dlouhodobě kritizuje zahraniční politiku prezidenta. Již za necelé dva roky nás ale čekají i prezidentské volby. Máte nějaký osobní typ na kandidáta? A není načase, aby o nějakém lídrovi začala vážně uvažovat i strana?

Miloš Zeman je demokraticky zvolený prezident. Bohužel některými svými postoji škodí nejen České republice v zahraničí, ale také mnohými výroky rozděluje celou naši společnost. Vlastního kandidáta na prezidenta dnes nemáme. Věřím, že příští rok zajímavou osobnost představíme.

Otázka na závěr. Jaký je váš názor na kumulaci funkcí?

Myslím si, že každý by měl dělat jen tolik funkcí, na kolik stačí. Kdo je ochoten obětovat více ze svého volného času a pracovat i o večerech a o víkendech, stihne více práce. Vždy je to také otázka volby týmu. Třeba moji kolegové a kolegyně jsou výborní a velmi mi pomáhají skloubit práci poslance a starosty.

 

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pavera-z-TOP-09-Vedeni-kraje-mohlo-na-problemy-v-OKD-reagovat-mnohem-drive-445924

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme