Pavera: Snižme vysoké zdanění částečných úvazků

24. 1. 2017

Komentář poslance a Starosty Herberta Pavery (TOP 09)

V České republice podléhají nízké příjmy vysokému zdanění. Přesněji řečeno, vysokým odvodům především na zdravotní pojištění, které může dosahovat až několik desítek procent. To vede k tomu, že se mnoha lidem nevyplatí pracovat. Proto jsem se rozhodl ještě s dalšími kolegy poslanci tuto špatnou situaci napravit.

Vysvětlím blíže, o co jde. I když pracovník na částečný úvazek může vydělávat méně než minimální mzdu, musí ze svých příjmů odvádět takové pojistné, jako kdyby vydělával alespoň minimální mzdu. Ta v současnosti činí 11000 Kč a sazba odvodu na zdravotní pojištění tvoří 13,5 %, tedy měsíčně 1485 korun.

Pokud ale pracovník na částečný úvazek vydělává jen 5000 Kč a nemá žádný další příjem, na zdravotním pojištění musí opět odvést oněch 1485 korun, což nyní znamená 30% zátěž! A to nemluvím o dalších platbách na sociální pojištění. Nedivme se potom, že jen málokdo by chtěl za takových podmínek pracovat. Trápí to nejen zaměstnance, ale stěžuje si na to také spousta zaměstnavatelů z Moravskoslezského kraje.

I když řada skupin obyvatel je od minimálního pojistného osvobozena, stále v zákoně existují "díry", které nepovažuji za správné. Typický příklad představuje maminka s dětmi, která nemusí platit minimální pojistné jen tehdy, pokud nechá děti v mateřské školce maximálně 4 hodiny denně. Nicméně pro skloubení částečného úvazku to nemusí stačit. Pokud už matka nechá dítě ve školce 5 hodin, vztahuje se na ni minimální pojistné. A to může vést k relativně vysoké odvodové zátěži, jak jsem popsal výše.

Proto doufám, že zvítězí zdravý rozum před politikařením a náš návrh najde podporu napříč politickým spektrem. Domnívám se, že spousta v současnosti znevýhodněných lidí si to zaslouží.

 

 

 

Herbert Pavera, poslanec TOP 09 za Moravskoslezský kraj a starosta obce Bolatice

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme