Pavera: Likvidace živnostníků v přímém přenosu

14. 11. 2016

Komentář poslance a starosty Herberta Pavery (TOP 09)

Impérium a mocenský vliv Andreje Babiše se neustále upevňuje a rozšiřuje. Ministr Babiš čerpá pro své firmy víc dotací, než odvádí daní a zisk jeho firem se každoročně zvyšuje. A přitom zavádí nesmyslné kontroly malých živnostníků pomocí EET a kontrolního hlášení.

Je to neskutečný paradox. Jeden z nejbohatších lidí v Česku je zároveň ministrem financí, který vytváří zákony, aby ještě více zbohatl a úplně ovládl celou naši zemi nejen ekonomicky, ale i politicky. Jeho praktiky jsou velmi podobné komunistickým praktikám. Dochází k postupnému znárodňování v přímém přenosu. Jen s tím rozdílem, že vše bude patřit podnikateli Babišovi a zároveň bude pod kontrolou ministra Babiše. Za poslední tři roky, kdy je ministrem, Babiš rozšířil flotilu svých firem o více jak čtyřicet společností. A zdá se, že to nekončí. Andrej Babiš v České republice, na Slovensku, v Německu i v jiných zemích ovládá více jak 250 firem od potravinářského průmyslu, až po lesnictví a média. A jeho zisk? Zvýšil se o 40 procent, z 6,1 miliard v roce 2014 na 8,6 miliard korun v roce 2015.

Elektronická evidence tržeb slouží nejen ke kontrole plateb, ale může také sloužit ke zjištění, jaký obrat firmy mají, s kým obchodují a jaké mají problémy. A jeho tvrzení, že tím pro občany služby či zboží nezdraží? To je jen mýtus! Každý malý podnikatel, provozovatel restaurace, pokud nezavře svou provozovnu a nezkrachuje, tak po zakoupení veškerých potřebných zařízení pro zajištění EET zvýší ceny za nápoje, obědy a další služby. To pro něj bude znamenat úbytek zákazníků. Jedná se o pomalou a cílenou likvidaci živnostníků a malých a středních firem. Jen těch, protože velké firmy  nic takového nepostihne.

Nyní se ekonomice daří. Ale přirozeně po tomto cyklu přijde recese a vždy nějaká krize. A právě v těchto špatných časech celou ekonomiku drží právě drobní podnikatelé. Reagují totiž mnohem pružněji, a tak drží regiony a ekonomiku „nad vodou“. Co bude, když o tyto činorodé lidi, kteří po státu nic nechtějí a uživí se sami, přijdeme? S největší pravděpodobností přibude nezaměstnaných, i z řad malých podnikatelů a živnostníků.

Navrhli jsme zrušení této byrokratické kontroly živnostníků. Navrhli jsme i odložení, zatím vše marné. Politici ANO, ČSSD a lidovců na to neslyší. Jen pan ministr Jurečka z KDU-ČSL má asi výčitky svědomí a navrhuje podporu řemeslníků na malých vesnicích výhodnými úvěry.

Herbert Pavera, poslanec TOP 09 za Moravskoslezský kraj a starosta obce Bolatice

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme