Pavera: Inovace v medicíně – šance pro Moravskoslezský kraj

30. 3. 2017

Jednou z šancí pro náš Moravskoslezský kraj je podpora inovací v nejrůznějších oborech, například medicíně. Ta přinese do kraje nové pracovní příležitost. Na toto téma zorganizoval poslanec TOP 09 za Moravskoslezský kraj a starosta Bolatic Herbert Pavera konferenci v Poslanecké sněmovně.

Severní Morava a Slezsko v současnosti zažívají útlum tradičních odvětví, tj. těžby uhlí, hutnictví a ocelářství. Znamená to však příležitost přivést do našeho kraje nová perspektivní odvětví typu výzkumu a vývoje moderní léčby. Kromě toho, že tato odvětví mají vysokou přidanou hodnotu a jejich pracovníci pobírají vysoké mzdy, nezpůsobují znečištění ovzduší,“ upozorňuje Herbert Pavera.

Moravskoslezský kraj má k rozvoji inovativní medicíny všechny předpoklady. Působí zde šikovní studenti, vědci i akademici. Disponujeme kvalitní fakultní nemocnicí a dalším zázemím. První firmy z oblasti regenerativní léčby na Ostravsku ukazují, že by tudy mohla vést úspěšná cesta,“ vyzdvihl poslanec Pavera. Přitom na konferenci zaznělo, že Česká republika je z více než 90 procent závislá na dovozu léčiv a zdravotnických prostředků. To by se mělo podle poslance Pavery změnit.

„Bohužel, stát ani kraj v současnosti příliš nepomáhají. Příkladem je pokroková léčba takzvané diabetické nohy v ostravské fakultní nemocnici, která má slibné výsledky. Přesto se stále nehradí ze zdravotního pojištění. Na konferenci se přizvaní experti shodli, že chybí zdroje pro financování léčby, která již byla úspěšně vyzkoušena, ale nestala se standardně hrazenou metodou,“ uvedl Herbert Pavera. Rovněž zdůraznil, že Česká republika pokulhává v oblasti elektronického zdravotnictví, kde existují velké příležitosti pro inovátory z oboru informačních technologií.    

Kde vzít na podporu inovací v medicíně peníze? „Stále se vyhazuje spousta veřejných peněz na zbytečné věci. Zástupce zdravotních pojišťoven na konferenci ukázal nákup přístroje za desítky milionů korun, jehož kapacita je využívána pouze z 30 procent. Přitom stejný přístroj se používá o 20 kilometrů dále. Myslím si, že tyto peníze by měly směřovat právě k podpoře schopných inovátorů,“ dodal poslanec Pavera.

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme