Pavera: Fotky čmoudících komínů nic neřeší

12. 12. 2016

Ekologické sdružení Čisté nebe spustilo vylepšenou mobilní aplikaci, prostřednictvím které lidé upozorňují na špatná topeniště. Program podporují i úřady, ať už kraj, nebo ministerstvo životního prostředí. 

Funguje to velice jednoduše. Člověk, který má už dost souseda, jenž černým kouřem dusí kus vesnice, nafotí jeho komín s dýmem. A přes aplikaci Čistý komín 2.0 snímek anonymně vloží do webové mapy. Hříšník, aniž je uvedena adresa nebo jeho jméno, pak možná změní své chování. 

Od ledna navíc dostali úředníci možnost kontroly kotlů přímo v domech. Fotografie z aplikace sice nemohou sloužit jako důkaz nebo důvod kontroly, upozorňují však na možné problémy v částech obcí. 

Aktivitu podporují také úřady. Například krajský úřad finančně podpořil první verzi aplikace, na druhou a její rozšíření zase přispělo ministerstvo životního prostředí. 
Naopak starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09) se obává, že to není úplně dobrý nápad. „To, že někomu z komínu uniká černý kouř, ještě nevypovídá o tom, že topí neekologicky. Je to velice zavádějící. Navíc lidé budou zatápět v noci, aby je nikdo nevyfotil.“ 

Podle autorů aplikace nelze přesně určit, odkud bylo oznámení nejvíce. Právě Opavsko však patřilo k místům, kde jich bylo zaznamenáno větší množství. 

Celý článek: http://ostrava.idnes.cz/cisty-komin-aplikace-smog-kour-ekologicke-sdruzeni-ciste-nebe-p6n-/ostrava-zpravy.aspx?c=A161209_2291640_ostrava-zpravy_jog

Zdroj:Mladá fronta DNES, Datum vydání: 9.12.2016 Rubrika / pořad:Kraj MoravskoslezskýStrana / zpráva17, Autor:Josef Gabzdyl

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme