Poslanci TOP 09 a starostové Moravskoslezského kraje jednoznačně podpořili návrh RUD

5. 9. 2011

Na magistrátu města Ostravy se dnes uskutečnilo avizované setkání primátora města P.Kajnara s poslanci zvolenými za Moravskoslezský kraj, jehož cílem mělo být přesvědčit zákonodárce, aby odmítli návrh rozpočtového určení daní, který může po letech nespravedlnosti narovnat aspoň částečně poměr mezi daňovými příjmy obcí a velkých měst minimálně 1 : 3.V tomto bodě existuje shoda mezi hlavními koaličními stranami TOP 09 a ODS, strany se však liší v pohledu na způsob, jak tohoto cíle dosáhnout. Top 09 předložila prostřednictvím MF do vlády svůj návrh, jak dosáhnout cíle obsaženého v koaliční  smlouvě a totéž očekává od ODS. Mezi koaličnímí partnery panuje zásadní shoda v tom, že způsob financování rozpočtů obcí do 10.000 obyvatel je nutno v každém případě řešit.

Aktivitu ostravského magistrátu vyvolává  zejména ta část návrhu TOP 09, která uvažuje o tom,  že postupně během čtyř  let by Ostrava přestala dostávat ze státního rozpočtu 900 miliónů korun ročně, které zůstaly neoprávněně v jejích příjmech od roku 2003 bez ohledu na to, že funkci okresu od tohoto roku již Ostrava nevykonává.

Za TOP 09 se jednání na ostravském magistrátu zúčastnil starosta Čeladné a poslanec P.Lukša  a poslankyně L.Bubeníková, kteří přijetí návrhu RUD podpořili. Návrh vypracovaný zákonodárci TOP 09 přišlo podpořit také více než 120 starostů obcí Moravskoslezského kraje.

Starostové jednoznačně podpořili návrh RUD

Zástupci města v čele s primátorem se pokusili bez účasti pozvaných poslanců prezentovat starostům návrh RUD jako likvidační pro fungování města Ostravy. Nikdo z vedení města se však nezajímal o to, za jakých podmínek musí hospodařit a plnit své zákonné povinnosti obce. Nikdo z vedení města se nezmínil o tom, že nejenom v Ostravě, ale také ve venkovských průmyslových zónách vznikají pracovní místa a za mnohem menších nákladů než například v Mošnově či Nošovicích. Nikdo se nezmínil ani o tom, že se obce se svými omezenými zdroji starají o venkov jako o prostor, kam pravidelně směřují za sportem či rekreací také desítky tisíc obyvatel Ostravy a dalších měst našeho kraje.

Před ostravskou Novou radnicí se sešlo více než 120 starostů obcí Moravskoslezského kraje

Dnešní setkání v Ostravě potvrdilo, že návrh RUD, který má poskytnout lepší podmínky pro  více než  8 miliónů obyvatel v 6200 obcích je na severní Moravě podporován těmi, komu je určen a nic na tom nemění přezíravý  postoj primátora města Ostravy.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme