TZ - Evropa není divná věc, která je daleko

Volby do Evropského parlamentu

2. 5. 2014

Stovka studentů ostravské Vyšší odborné školy Sokrates si přišla poslechnout přednášku ekonoma a bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera o Evropské unii, euru i energetické politice.

Lídr kandidátky TOP 09 a Starostů do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer dnes debatoval s voliči v Moravskoslezském kraji. Nejprve se setkal se zaměstnanci firmy MSV ve Studénce. „Musíme si uvědomit, že jsme ze společných peněz unie dostali o 330 miliard korun více, než kolik jsme do Evropské unie odevzdali. Přitom tady mají všichni pocit, že „ta EU“ je od nás daleko a způsobuje nám jen ošklivé věci. Přitom k mému překvapení, jsem dnes četl v novinách, že Moravskoslezskému kraji se od vstupu do EU zvýšila životní úroveň nejvíce ve střední Evropě,“ řekl lídr Luděk Niedermayer asi čtyřem desítkám zaměstnancù firmy MSV Studénka.

Pak pokračoval společně s dalšími kandidáty – profesorem Bořivojem Šarapatkou a ředitelem poradny pro primární prevenci Tomášem Veličkou na diskusi se studenty a voliči do Ostravy. Se studenty se bavil o bankovní unii, euru, bankách, ale také o aktuální politické situaci v Evropě a na Ukrajině. "V okamžiku, kdy Rusko považuje ropu a plyn za komoditu zahraničního obchodu, pak jeho partnerem není Polsko nebo Česká republika, ale Evropská unie," uvedl v diskusi se studenty a zdůraznil, že Česká republika by měla být aktivní při vytváření společné evropské energetické politiky. Studenti se ale ptali také na intervenci ČNB nebo přijetí evropské měny v Česku. „Kdybychom dnes začali s přípravami na vstup do eurozóny, tak teoreticky bychom mohli přijmout euro v roce 2018. Ministr financí Babiš ale říká, že euro tato vláda nepřijme, pak by byl tento termín až v roce 2021,“ komentoval Niedermayer.

Český krajinný ekolog a vysokoškolský pedagog Bořivoj Šarapatka debatoval se studenty o ochraně životního prostředí: "V Evropské unii se musíme blížit k zemím, které více kompostují a recyklují, než k těm, které skládkují. V prostředí, ve kterém žijeme, bychom se měli chovat ohleduplně,“ řekl Šarapatka.

Ostrava 30. dubna 2014                                            Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09

Kontakty: Marcela Masná, marcela.masna@top09.cz, +420 737 209 730

Galerie