Za TOP 09 mluví činy, ne jen sliby

4. 10. 2016

Do konce října budou již všichni zákazníci Jablonecké energetické přepojeni na nový systém. Více než dva tisíce domácností a padesátka institucí se tak přidá k těm, jichž se týkala loňská etapa, a bude topit nejenom nově, ale také levněji. Jablonec nad Nisou se tak stane prvním městem v republice, kterému se podařilo navrátit teplárenství do městských rukou, zrevitalizovat systém a zajistit tak občanům jisté teplo za dostupnou cenu.

Ceny za teplo po revitalizaci klesnou odběratelům na 510 – 580 Kč s DPH za gigajoule. Přitom ještě před třemi lety patřilo teplo v Jablonci nad Nisou k nejdražším v republice, gigajoule vyšel zákazníky na téměř 900 korun. „Situace byla neudržitelná, technologie vysoce ztrátová a před kolapsem, ceny závratné. Proto jsme se rozhodli teplárnu koupit a zahájit revitalizaci. Model, kdy město vlastní elektrárnu, vodárnu atd. je tradiční, funkční a v zahraničí běžný. Jablonecká energetická, a. s. je navíc ekonomicky soběstačným subjektem,“ uvádí Petr Beitl, primátor Jablonce nad Nisou.

Projektovaná cena druhé etapy byla 150 milionů korun, z aktuální situace však vyplývá, že skutečná investice bude o něco nižší.  Revitalizaci financuje Jablonecká energetická z vlastních zdrojů, přičemž až 30% investičních nákladů by mělo být hrazeno z dotačního programu OPPIK. „K dispozici máme také možnost financování prostřednictvím směnečného programu Komerční banky, ale díky úsporným opatřením a dobrému hospodaření jej zatím využívat nemusíme,“ popisuje Miloš Vele, předseda představenstva Jablonecké energetické.

Připojíme i nové zákazníky

Jablonecká energetická dnes nabízí moderní způsob vytápění za výhodnou cenu bez jakýchkoliv vstupních investic a stává se tak významným hráčem na jabloneckém trhu s teplem. „V současné době disponujeme určitou volnou kapacitou a v některých lokalitách jsme tedy schopni připojit nové zákazníky. V Jablonci je řada domů, které přešly na nezávislé kotelny před zhruba deseti lety a jejich kotle jsou již na hranici životnosti. Právě pro ně může být návrat k CZT vhodnou alternativou,“ popisuje Petr Roubíček, ředitel Jablonecké energetické, a. s. Nespornou výhodou, kterou JE svým zákazníkům nabízí, je 24 hodinový online dispečink přímo v Jablonci. „V praxi to znamená, že když nastane porucha, naši technici okamžitě vyjíždějí a situaci vyřeší leckdy ještě dříve, než zákazník vůbec pozná, že se nějaký problém objevil,“ uzavírá Petr Roubíček.

Revitalizace CZT v Jablonci nad Nisou v číslech

I. etapa 2015

  • Počet domácností: 1 650
  • Městské části: Mšeno, Šumava, Paseky
  • Počet firem a institucí: 20
  • Celková investice: 95 milionů Kč
  • Financování: dotace EU, vlastní prostředky
  • Dodavatel stavby: Tenza, a.s.

II. etapa 2016

  • Počet domácností: 2 250
  • Městské části: Centrum města a okolí, Žižkův vrch, Honí Proseč
  • Počet firem a institucí: 50
  • Celková investice: 130 milionů Kč
  • Financování: dotace EU, vlastní prostředky
  • Dodavatel stavby: Tenza, a.s.

Petr Vitvar

Zdroj: mestojablonec.cz, 4. 10. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme