Tropické teploty podpořily atmosféru Pouštní bouře

28. 8. 2016

Návštěvníci Dětského dne v libereckém Vesci si připomněli 25. výročí účasti libereckých chemiků v jejich vůbec první misi na straně západních spojenců.

Doslova na ruku organizátorům rekonstrukce kuvajtské operace Pouštní bouře šlo v Liberci sobotní počasí. „Je úžasné, protože lidé díky němu mohou vnímat předvedení bojů naplno, včetně tropických teplot,“ říká účastník bojů v Perském zálivu František Gábor, který se jako člen a dříve několikaletý sekretář Československé obce legionářské na přípravách akce významně podílel.

Rekonstrukce střetu z Pouštní bouře, které se před 25 lety s koaličními spojenci zúčastnili i liberečtí chemici, byla součástí tradičního Dětského dne ve sportovním areálu Vesec. Liberecký kraj ho organizuje spolu libereckou krajskou jednotou Československé obce legionářské a SBD Sever. „Přišly se sem podívat tisíce lidí a myslím, že to vnímají velmi pozitivně, že se jim program líbí,“ komentoval dění v jeho průběhu František Gábor, tehdy nejmladší, dvacetiletý příslušník praporu.

Program Dětského dne začal dopoledne workshopy a soutěžemi pro děti a prohlídkou techniky. Ukázkami svých činností – třeba výcviku služebního psa se zadržením pachatele nebo zásahem operační eskortní skupiny při jejím napadení ozbrojenými útočníky – přispěli také příslušníci Policie ČR, Vězeňské služby ČR a Městské policie Liberec.

Tanková bitva a letecký útok podle reálných situací z Pouštní bouře vypukly před půl čtvrtou odpoledne. Zapojilo se do ní několik stíhaček a bitevníků, 22 kusů vojenské techniky včetně dobových vozidel Humvee a UAZ, tanků, obrněných transportérů a bojových vozidel pěchoty. Spolu s nimi i více než 150 účinkujících vojáků, příslušníků aktivních záloha členů klubů vojenské historie. Dohromady měli k vypálení připravených přes 20 tisíc nábojů a výbušniny na desítky výbuchů.

Součástí akce byla i ukázka práce libereckých chemiků v situaci, kdy v průběhu bojů došlo ze strany irácké gardy k zasažení spojeneckých sil neznámou látkou. Tu chemici prozkoumali a vyloučili nebezpečí. Do konce neutichající napětí organizátorů komentoval Josef Kubeš z jednoty Libereckého kraje Československé obce legionářské slovy: „Všechny části bojové operace do sebe musí zapadnout jako puzzle, a to vždy přesně ve správný moment.“.

Atmosféru umocnila osobní účast představitelů kuvajtské diplomacie a armády. Velvyslanec Kuvajtu Ayman Mohammad Aladsani přirovnal okupaci své země k jen nedávno připomínané okupaci Československa v roce 1968 armádami Varšavské smlouvy. „Byl pouhý rok od sametové revoluce, kdy se Československo spolu s dalšími přáteli podílelo na osvobození Kuvajtu. Pro nás to nebylo žádné překvapení, protože Čechoslováci vědí, jaké to je být okupováni,“ řekl kuvajtský velvyslanec o tehdejším zapojení libereckých chemiků do Pouštní bouře serveru iDnes.cz.

Česká televize zaznamenala, že profesionalitu, s jakou vojáci sehráli danou situaci, ocenil bývalý velitel kuvajtského letectva Saber Al-Suwaidan.

Operace pouštní bouře se v roce 1991 zúčastnili liberečtí chemici jako příslušníci tehdy ještě Československé armády jako vůbec první zahraniční mise na straně západních spojenců. Díky jejich nasazení si bývalí nepřátelé z rozpadajícího východního bloku vydobyli respekt západních spojenců. A to navzdory nedostatečné podpoře tehdejších armádních špiček, kterou ale vyvážily postoj prezidenta Václava Havla a tehdejšího ministra obrany Luboše Dobrovského.

Martina Rambousková, krajská manažerka TOP 09 Liberecký kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme