Názor rozčíleného technika

15. 9. 2016

Většina politiků i rádoby nepolitiků, kteří kandidují do krajských politických funkcí, se před pár dny při diskusi Hospodářské komory v Jablonci nad Nisou zaklínala podporou středního a učňovského školství pro potřeby průmyslu. Následně se většina z nich shodla, že je zapotřebí většího marketingu směrem k rodičům, aby montovny měli dostatek kvalifikovaných pracovníků.

Ksakru! Jaké montovny? Jak může něco takového vypustit z úst kdokoli, kdo chce budovat prestiž technických oborů? Opět vidíme jen názornou ukázku toho, jak je většina těchto lidí odtržená od reality.

Že původní tradiční průmysl zkrachoval? No ano, nešlo to jinak. Většina z nás, co si ho pamatují, jsou si vědomi jeho totálního zastarání a obrovského vnitřního dluhu, který nebylo možno jen tak splatit.

Továrny však v prvé řadě nepředstavují výrobky, ale kvalitní lidé, kterých zde byl a je dostatek – a díky tomu se zde mohl nastartovat nový průmysl. Byť pod investicemi většinou zahraničních firem, které jsou s námi obzvláště spokojeni a diví se, co dokážeme! Tam kde pracuji já, jsme dokonce výkonnější než Číňani.

Pracuji jako vedoucí nástrojárny v mezinárodní firmě, která se zabývá výrobou součástek pro elektrotechnický průmysl. Abychom mohli být konkurenceschopní, musíme si sami vyrábět robotická zařízení pro jejich výrobu a balení. Jsem proto hrdý na to, co jsme u nás v práci dokázali. A dělám, co mohu, abych této hrdosti učil své podřízené i učně, které k nám tradičně beru na praxi.

Pokud někdo řekne o takové firmě, že je to laciná montovna, je to pro mne stejně shazující, jako když se o politicích nebo podnikatelích – včetně živnostníků – povídá, že „všetci kradnú“.

Takže prosím všechny, co to myslí s podporou technického vzdělávání vážně – jděte do háje s montovnami!

Petr Pošmourný

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme