Mikula: Nebylo by fajn k neustále prodělečným akcím občas udělat i nějakou výdělečnou?

Anketa zastupitelů jako názorové puzzle

14. 7. 2016
Otázka: Jak vnímáte nový formát prázdninových aktivit s názvem Turnovské léto 2016? Co považujete za přínosné a co naopak hodnotíte záporně?
  
Odpověď Jiřího Mikuly, turnovského zastupitele za TOP 09:
  
Vyjádření k novému formátu prázdninových aktivit je možné seriózně poskytnout, až první aktivity skutečně proběhnou. Vzhledem k tomu, že není důvod očekávat, že neproběhnou dobře, pokusím se na problematiku podívat trochu z nadhledu. Nejdřív ale malá omluva, za žádného experta na kulturní oblast se rozhodně nepovažuji, i když zrovna letos naše pekárna podporuje letní Festival na Jizeře.
 
Za prvé si myslím, že by žádné město nemělo aspirovat na pořadatele jakéhokoli seriálu kulturních a společenských akcí. Od toho jsou tu jiní. Líbí se mi ale myšlenka shromáždění informací na jedno místo a zastřešení společné propagace, aby se o připravovaných akcích dozvěděli občané, pro něž jsou primárně připravené, tak, aby napomohly přitáhnout cestovní ruch, jehož rozvoj může mít velmi silné ekonomické přínosy.
 
Drobnou výtkou je malá přehlednost, ale chápu, že při počtu akcí to vůbec není snadné. Moje větší výhrada směřuje spíš k činnosti Kulturního centra Turnov. Když už město na jeho činnost doplácí, nebylo by fajn k neustále prodělečným akcím občas udělat i nějakou výdělečnou? Aby se ekonomika trošku narovnala? No a moje tradiční výtka, kterou ode mne například kolegové zastupitelé poslouchají dost často, zní: Není už konečně čas začít i KCT spravovat normálně? Když to šlo v našem bazénu, nechápu, proč by to nemohlo jít i v provozu kultury. Kdybych měl větší prostor, rozdělil bych se se čtenáři o zážitky z tuhého souboje o zavedení registračních pokladen v provozovnách KCT. Dodnes mně není jasné, proč se tomu vedení KCT tak sveřepě bránilo a proč jeho obrana našla zastání dokonce i v řadách vedení města…
 
Poslední poznámka směřuje k podmínkám pro externí pořadatele kulturních akcí. Nejsem ztotožněn s názorem, že je adekvátní pronajímat prostor letního kina za 2.000 Kč na hodinu. Pokud pořadatel potřebuje celý den na to, aby si prostor připravil, což se u náročnějších produkcí stává, nemůže mu ekonomika vyjít. I proto možná cizí promotéři o Turnov zase tolik nestojí. Zvlášť když si tam ani sami nemohou prodávat občerstvení. O to se postará stánek KCT (bez registrační kasy, samozřejmě).
 
Letní kultuře zdar!

Zdroj: Turnovsko v akci, 14. 7. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme