Finanční gramotnost – proč se jí neučíme ve škole?

11. 9. 2016
Jako finanční poradce se u mnoha lidí setkávám s velmi nedostatečnou finanční gramotností. Ta se odvíjí od základní otázky, co jsou to peníze, kde se vzaly a jakou roli hrají v dnešním životě.
 
Hodně lidí od rodičů slyší „choď poctivě celý život do práce, abys pak dostal hezký důchod", ovšem tato stará pravda už neplatí, protože situace se mění. Náhradový poměr mezi výdělkem ze zaměstnání a důchodem je velký. Pro dnešní mladé lidi nejspíš už ani na důchody nebude. Proto všem říkám – nespoléhejte na stát a na důchod si šetřete sami. Čím dříve, tím lépe.
 
Stále častěji se setkávám s lidmi, kteří jsou v dluhové pasti – a často úplně zbytečně – protože zacházet s penězi je ve škole nikdo nenaučil. Splácejí půjčky půjčkami, chtějí mít všechno hned, kupují si věci, které nepotřebují. Utrácejí peníze, které mají nyní, ale v budoucnu už je mít nebudou. Často nemají přehled o svých příjmech a výdajích. Pár lidem jsem doporučil jednoduše si v přehledné tabulce každý den poctivě zapisovat všechny své příjmy a výdaje. Přestože se jim to ze začátku nelíbilo, po určitém čase mi začali děkovat a tento jednoduchý nástroj dodnes využívají.
 
Peníze jsou každodenní součástí našich životů. Jsou věcí, kterou řešíme neustále. Jistěže nejsou zdaleka jedinou životní hodnotou, ale na nich do velké míry záleží kvalita našeho života jak dnes, tak v budoucnu. Jak je tedy vůbec možné, že se o nich – o jejich fungování a hlavně nakládání s nimi – neučíme?
 
Ať je však důvod jakýkoliv, nic nemění na nutnosti to změnit. Jsem přesvědčen, že je třeba zavést na středních školách aspoň hodinu finanční gramotnosti týdně, aby nedocházelo k neférovému vytahování peněz z kapes lidí, k uzavírání nevýhodných smluv předložených finančními poradci. A aby mladí lidé, kteří začínají pracovat, měli aspoň nějaký přehled o tom, jak s penězi zacházet a jak se k nim chovat. 

Martin Vyčítal

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme