Spáchal Babiš trestný čin?

8. 1. 2017
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš má na začátku nového roku další problém. Podle informací serveru Echo24.cz ze 2. ledna 2017 čelí trestnímu oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku.
 
„Není legální přimět svou vlastní společnost k tomu, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů. Věřím, že důkladným prověřením a vyšetřením věci orgány činné v trestním řízení dospějí ke zcela jednoznačným zjištěním potvrzujícím, ba dokonce překračujícím uvedená tvrzení,“ píše se v dokumentu, který cituje server.
 
Dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny vydal ke konci roku 2012 Agrofert tři miliardy kusů, a to s úrokem šesti procent a s platností na deset let. Babiš je tehdy koupil jako fyzická osoba, podle informací serveru jich nyní vlastní přes 1,5 miliardy kusů. Výnosy z dluhopisů pro něj znamenají ročně příjem okolo devadesáti milionů korun, ze kterých neodvádí daně. „Jen za minulý rok tak na daních ušetří 13,5 milionu korun,“ vypočítává server.
 
Senátor Václav Láska, bývalý policejní vyšetřovatel a předseda správní rady Transparency International na svém Facebooku, jak dnes uvádí Echo24.cz, píše: „Já bych se ale zaměřil na otázku, zda svým jednáním nespáchal trestný čin. A myslím, že odpověď nebude složitá. Buď tedy koupil Babiš dluhopisy ze svých úspor legálně. Anebo z půjčky. Pravděpodobně od Agrofertu. Nebo dokonce žádných 1,5 miliardy neexistovalo a jednalo se o fiktivní účetní operaci. V obou případech se jedná o trestný čin jak vyšitý. Buď Andrej Babiš prokáže, že dluhopisy zakoupil za své úspory (1,5 miliardy korun), což se zjistí jednoduše, předložením daňových přiznání. A pak bych zůstal u toho, že Babiš jen využil mezery v zákoně, ale bez trestněprávního aspektu“.
 
Daně se mají platit „řádně“, že pane Babiši?

MUDr. Miloš Rejmont, lékař se zaměřením na diagnostiku prsou a náš podporovatel

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme