Schwarzenberg v Liberci: Jsme jediná strana, která je v Čechách konzistentní

4. 4. 2017

„Jsme konzistentní. Jediní celou dobu proevropští. Jediná strana, která od počátku bojuje proti vládě oligarchů. Chybí nám ale drajv. Do toho! Jděte do ulic, říkejte to přátelům, ve firmách, v hospodách, na fotbale,“ burcoval v Liberci na akci TOP 09 její čestný předseda Karel Schwarzenberg. Miroslav Kalousek prozradil, že Miloš Zeman nesplňuje ani jedno ze čtyř jednoduchých kritérií na prezidenta, a vyjádřil se ke spolupráci lidovců a Starostů. Radost z něj mít nebudou...

Doba vykloubená z normálu. Argumenty nahrazuje křik a pomluvy

TOP 09 v nejsilnější sestavě se představila v supermoderních prostorách libereckého hotelu Imperial v pondělí navečer. Představila zde svoji vizi 2030. Úvodní slovo si vzal krajský předseda František Gábor. „Dnes žijeme ve zvláštní době, která je jakoby vykloubená a vyvrácená z normálu. Tradiční hodnoty a souboj ideálů jsou nahrazovány prázdnými líbivými sliby. Argumenty v politických debatách nahrazuje křik a pomluvy. Politické programy jsou nahrazovány populismem nejvyššího kalibru. Kdo se nám nehodí, je pošpiněn a popliván. Bez jakékoliv odpovědnosti. Je jedno, jestli se jedná o pouhou pomluvu. Co je nejhorší – v touze po moci klidně obviníme celou profesní skupinu,“ konstatoval válečný veterán ze Zálivu. „Dnes klidně štvou děti proti sobě. Chudé proti bohatým, dělníky proti podnikatelům, Čechy proti migrantům. Obecně lze říci, že nenávist jednotlivých skupin obyvatel mezi sebou narůstá, přitom se máme v naší zemi dobře,“ sdělil.

„Nemusí být vše a vždy ideální. Ale za 25 let od sametové revoluce jsme udělali velký kus práce. Naši lidé – každý jeden – se zasloužili o budování naší země. Místo nářků a povzdechů, jak je nám špatně, bychom měli být právem hrdí, na to, co jsme dokázali. V této složité době přicházíme s vizí naší země. Otevíráme diskuzi, jak bychom si představovali naši republiku za 10 či 12 let. Vize je živým dokumentem, který je veřejně diskutován. Každý zajímavý a rozumný podnět může být po diskuzi do toho dokumentu zapracován. Na počátku každého roku bude dokument aktualizován na další období. Tak jak se bude vyvíjet naše země, tak se bude vyvíjet naše vize pro Českou republiku,“ prozradil. 

Odolná společnost podle Gábora je také o hodnotách. „Bohužel naše země za posledních sto let šestkrát prošla změnou politického zřízení. Dotkla se jí dvakrát světová válka. Každá tato změna s sebou přinesla změnu společenských hodnot. A co je horší, přišli jsme o společenské autority. Mezi lidmi se nám vytrácí obyčejná lidská slušnost. Dříve bylo normální, že to, co řekl pan starosta, pan řídící, farář a lékárník, bude ta správná cesta pro naše město. A že toho naši předci vybudovali. Jistě to nebylo jednoduché. Vzdělaní a rozumní lidé populismu a křiku nepodlehnou,“ domníval se a pokračoval: „Chci nadále žít v Evropě. Chci, aby naší zemi zajišťovala bezpečnost Severoatlantická aliance, jejímiž jsme členy. Chci svobodu, demokracii v duchu zdravého vlastenectví, bez populismu a falešných slibů,“ vysvětlil František Gábor. 

Jděte do toho! Jsme konzistentní. Jediní stále proevropští a proti vládě oligarchů

Pak už následovalo konkrétní vysvětlování Vize 2030. Markéta Pekarová Adamová popovídala o soudržné společnosti, ekonomiku představil Miroslav Kalousek, bezpečnost a zahraniční politiku Marek Ženíšek, moderní stát Martin Plíšek, vzdělanou společnost senátor Jiří Růžička, zdravotnictví bývalý ministr Leoš Heger, životní prostředí Tomáš Tesař a program pro mladou generaci přednesl Dominik Feri. Ještě předtím vystoupil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsme první politickou stranou, která se rozhodla předložit střednědobou vizi. Děláme to z několika víceméně pragmatických důvodů. Tím základním je fakt, že každý člověk si také zpravidla plánuje svůj čas na delší dobu, než je čtyřleté volební období. Druhým důvodem je čas nezbytný pro některé procesy. Ať už je to budování dopravní infrastruktury, ve změnách penzijního systému, zdravotního systému, anebo pojištění. Ty se nedají udělat za čtyři roky. Pokud v nich chceme udělat pořádek někde kolem roku 2030, musíme začít dnes,“ konstatoval. Poté přítomné poprosil o připomínky a náměty. „Nejenom dnešní večer. Zřídili jsme adresu vize@top09.cz. Na tu když kliknete, tak se neprokliknete na dětskou pornografii. To je vyhrazeno pouze prezidentovi republiky. Opravdu se dostanete na naši adresu k vizi a my vám budeme vděční za jakoukoliv průpovídku, nebo návrh na změnu. Chceme program tvořit s vámi,“ sliboval.

Po odprezentování jednotlivých kapitol Vize 2030 vystoupil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Cítím se mnohem lépe než před několika měsíci, kdy jsme slyšeli, že třeba v Německu kancléřka Merkelová jde nezadržitelně dolů a že zvítězí nový kandidát Martin Schultz. Ejhle – byly volby v Sársku a, popravdě řečeno, levice tam dostala přes prdel a CDU získala veliké vítězství,“ okomentoval. „V Holandsku se všichni obávali, že vyhraje tamější demagog Wilders. Ministerský předseda Rutte ze sesterské strany slavně zvítězil. Když se podíváte, co se u nás děje, tak vidím jisté praskliny v image našeho velkého oligarchy. Zdá se mi, že doba, kdy všichni věřili, že on bude všeobecný vítěz, není tomu už nakloněna. Přeci jen se objevují slabůstky a pozapomenutí při daních a jiných věcech v minulosti,“ sdělil bývalý ministr zahraničí.

„Co mi však stále chybí, je u nás ten drajv jít do toho. Je to krásné volání při fotbalovém či hokejovém zápase. Do toho! Teď je na nás, abychom šli do toho. Jsme jediná strana, která je v Čechách konzistentní. Po celou dobu proevropská, nikdy v tom neváhala. A víme proč. Protože je to naše jediná jistota do budoucnosti,“ upozornil. „Jsme jediná strana, která od počátku bojovala proti vládě oligarchů. Říkali jsme, že to pro nás nepřichází v úvahu. Budeme hájit republiku jako demokratický stát. Ne jako politickou divizi koncernu Agrofert. Jsme jediná strana, u které se občané mohou spolehnout, že to, co říkáme, také děláme,“ sdělil. „Co nám chybí, je to, abyste vyšli do ulic a všude to říkali. V rodině, ve firmě, v hospodě, na fotbale. Jdeme do voleb, které zdá se pan prezident zařadí poměrně brzo. Máme málo času. Musíme využít i čas prázdnin. Očekávám od vás, že půjdete opravdu do toho,“ vyzval přítomné Karel Schwarzenberg.

Z tisíců nahých zadnic bude jen jedna velká zadnice

Dva základní pojmy vize zdůraznil Miroslav Kalousek. Prvním je odolnost. „Každého z nás i celé země. Ve smyslu naší odpovědnosti nezavírat oči před tím, že existují rizika, která mohou přijít. Těm rizikům předcházejme. Pokud to není možné, tak se na ně připravme. Máme všichni vlastní historickou zkušenost. Přišla finanční krize a nebyli jsme na ni připraveni. Ani my, ani Evropa. Máme historickou zkušenost, že přišla imigrační krize a s ní bezpečnostní problémy, nebyli jsme na ni připraveni, ani my, ani Evropa. Máme i vlastní historickou zkušenost s několika ničivými povodněmi. Nebyli jsme na ně připraveni. Spolu se suchem je to jedna strana téže mince. Těmhle krizím budeme čelit i v budoucnu,“ konstatoval. Jsou podle něj dva možné přístupy. „Buď na to nemyslíme dle hesla ‚po nás potopa‘, nebo máme svoji odpovědnost a rizika si uvědomujeme a snažíme se na ně připravovat,“ uvedl předseda TOP 09. 

„Tím druhým pojmem je střední třída. Ne ve smyslu středněpříjmové skupiny, ale jistého hodnotového zakotvení. Člověk, který je schopen sám sebe i svou rodinu uživit, má přiměřenou sociální zodpovědnost za své prostředí a od státu nechce nic jiného, než aby ho co nejméně prudil. Tihle lidé neměli jasné politické zastoupení. Politika státu se vždycky soustřeďovala na potřeby těch nejbohatších a těch nejchudších. Chceme, aby naše programové dokumenty a politické úsilí se těchto lidí zastalo. Chceme, aby takových lidí bylo co nejvíce a byli co nejbohatší. Bohatou společnost můžeme dát dohromady pouze z bohaté a prosperující střední třídy. Z bohatých a prosperujících sebevědomých jedinců. Z těch může být bohatá společnost. Z tisíců nahých zadnic dáme při nejlepší vůli jen jednu obrovskou nahou zadnici,“ vysvětlil.

Prezident má být demokrat, ctít Ústavu, nedělat ostudu, neznervózňovat spojence

V následné diskuzi se předseda stranického regionu Jablonec nad Nisou Ondřej Bašus zeptal, jestli topka má nějakého prezidentského kandidáta, kterého budou podporovat, či zda do toho nepůjde čestný předseda. Odpověděl mu předseda současný. „Pan čestný předseda nám řekl, že ne. Což respektujeme. Druhého Karla Schwarzenberga nemáme. Máme ve svých řadách několik lidí, kteří by funkci prezidenta zvládli, ale nemáme nikoho, o kom bychom se domnívali, že by mohl v přímé volbě vyhrát. Takže nebudeme tříštit síly,“ prozradil Miroslav Kalousek. Na prezidenta kladou dle jeho slov několik velmi jednoduchých kritérií. „Je nám jedno, jestli bude levicový, nebo pravicový. To je důležité u vlády, u prezidenta je to fuk. U prezidenta nám záleží na tom, aby byl demokrat, ctil Ústavu, aby byl prozápadně orientovaný. Neznervózňoval naše spojence a nedělal ve světě ostudu. V našich očích nevyhovuje současný prezident ani jednomu z těchto kritérií,“ prozradil s tím, že ještě nejsou známa všechna jména prezidentských kandidátů. „Z těch, co kandidaturu ohlásili, má jistě dost preferencí profesor Drahoš. Má ale jedno slabé místo. Minimum politických zkušeností. Prezident je výjimečný v tom, že jako ústavní instituce je on sám jako osoba. Všichni ostatní rozhodují ve sboru. Můžou se poradit, pohádat. Prezident je sám. Což vyžaduje kromě jiného nějakou míru zkušeností a politické odolnosti. Což u pana profesora Drahoše moc nevíme. Žádný politický výkon nikdy nepředvedl. Nemohl. Nebyl politik,“ řekl předseda TOP 09. „Nemůžeme ale chtít všechno. Přál bych si, aby kandidoval Petr Pithart, který splňuje ta kritéria a ještě má politické zkušenosti. Pokud by to zůstalo, jak to je, podporujeme Drahoše. Pokud by se objevil někdo, kdo kritéria splňuje a ještě má politické zkušenosti, možná by dostal přednost,“ objasnil.

Vyjádřil se k tomu i prezidentský finalista Karel Schwarzenberg. „Prezident musí mít ještě jednu vlastnost. Musí umět říci ne. I pod největším tlakem nezmění své stanovisko, pokud je přesvědčen, že je správné. To znamená, že i před největšími mocipány tohoto světa zachová svou důstojnost a nebude se před nimi plazit,“ uvedl.

Lidovci budou tahat Starosty za vousy a pak s nimi vyběhnou

V závěru programu odpovídal Miroslav Kalousek na otázku, co říká na připravované spojenectví mezi KDU-ČSL a STAN. „Naše spolupráce ze Starosty a nezávislými byl úspěšný projekt. Kolegové se rozhodli, že ho ukončí. Důvod byl jediný. Je pro ně velmi nekonformní náš postoj, že nikdy nevstoupíme do koalice ani s komunisty, ani s Babišovým hnutím ANO,“ prozradil. Oba subjekty mají totiž dle jeho názoru jedno společné: „Chtějí mnohem autoritativnější správu země, než je parlamentní demokracie. Pan Babiš říká, že je třeba ten prohnilý systém porazit. Ten systém se jmenuje parlamentní demokracie. My ho chceme kultivovat, rozhodně se nechceme podílet na jeho destrukci,“ sdělil s tím, že tohle stanovisko není pro Starosty konformní. „Je to pochopitelné, protože profesionální hnutí komunálních politiků má programovou prioritu rozdělovat melouny spravedlivě ze svého pohledu. A to znamená, že při tom rozdělování musí být. Takže si našli partnera, který k tomu skýtá maximum možností,“ vysvětlil. Jak to dopadne Kalousek neví. „Pro TOP 09 to není téma. Máme svůj program, svoji vizi, své hodnoty, své ukotvení. Chci jenom připomenout, že před Vánocemi jsem říkal několika kamarádům ze STANu, že jako dlouholetý lidovec se vsadím o jakoukoliv částku, že do konce května je budou tahat za vousy a pak s nimi vyběhnou. Ale to je čistě soukromý názor bývalého lidovce. Jako předseda TOP 09 říkám, že nevím,“ zakončil Miroslav Kalousek.

Oldřich Szaban

parlamentnilisty.cz, 4. 4. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme