Roubíček (TOP 09): Problematický komín kotelny v Jablonci prodlouží už v květnu

24. 4. 2017

Obyvatelé v okolí kotelny v Mechové ulici v Jablonci nad Nisou se po více než roce příprav dočkají prodloužení komína, který je za nepříznivých povětrnostních podmínek obtěžuje oblaky páry a spalin. Jablonecká energetická prodlouží komín o 12 metrů, vše ale zatím brzdilo vleklé stavební řízení. „Komín už je připraven a Jablonecká energetická čeká na právní moc stavebního povolení. Pokud vše dobře půjde, měl by být komín prodloužen v průběhu května,“ řekl ředitel firmy Petr Roubíček.

Kotelna, kterou v Mechové v rámci revitalizace teplárenské sítě Jablonecká energetická vybudovala, má komín zhruba 26 metrů vysoký. „Původní studie počítala s tím, že pára, která bude z komína vycházet, bude výrazně teplejší, než ve skutečnosti je. Většinu času totiž kotle nejsou v režimu maximálního zatížení, a pára je tak až o 20 stupňů chladnější a spaliny se tlačí směrem dolů. Samozřejmě jsme situaci řešili i s projektantem. Nechali jsme komín přeměřit, abychom zjistili, zda nedošlo k pochybení v rámci realizace, ale nedošlo,“ řekl Roubíček.

I proudění je podle Roubíčka v lokalitě nestandardní a stává se, že spaliny z komína padají dolů a obtěžují obyvatele horních pater nedalekých panelových domů. To by mělo prodloužení komína na 38 metrů odstranit. „Dostaneme se nad úroveň domu Mechová 8, dokonce nad úroveň domečku pro výtahovou šachtu, takže by to ta poslední patra už nemělo obtěžovat. Máme tam i technickou přípravu na dodatečný ventilátor, který by měl úsťovou rychlost spalin v komíně zvýšit natolik, že by to mělo vystřelit ještě o dalších pět až osm metrů výš,“ uvedl ředitel. Prodloužení komína přijde podle něj zhruba na dva miliony korun.

Kotelna v Mechové byla vybudována v první etapě obnovy teplárenské sítě v Jablonci, která přišla na 95 milionů korun. Loni v listopadu byla dokončena druhá etapa za 137 milionů korun. Postaveno bylo dohromady 21 kotelen, na které se napojilo 4000 jabloneckých domácností a zhruba 70 institucí.

ČTK

Mladá fronta DNES, 24. 4. 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Roubíček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme