Rejmont: Babiš řídí stát jako firmu?

25. 4. 2017
V těchto dnech se opět mluví o ministru financí Andreji Babišovi z ANO.
 
1. Městský úřad v Černošicích dostal podnět k prošetření nesrovnalostí v majetkovém přiznání Babiše a zahájil přestupkové řízení. Jeho výsledek by měl být znám do dvou měsíců, jak stanovuje zákon. Podnět podal sněmovní mandátový a imunitní výbor. Babiš už dříve uvedl, že nesoulad mezi majetkovým přiznáním a jeho zveřejněnými příjmy způsobila chyba jeho účetní. Ta podle něj uvedla do přiznání hrubé příjmy, ale chybně je označila jako příjmy po zdanění. Poslanec Martin Plíšek řekl, že údaje v přiznání jsou nepřesné z pohledu hrubých i čistých příjmů.
 
2. Vláda znovu řešila korunové dluhopisy. Premiér Bohuslav Sobotka již dříve vyzval Babiše, aby vysvětlil, jak finanční správa kontrolovala držitele korunových dluhopisů, včetně samotného Babiše, který dluhopisy nakoupil od Agrofertu. Existuje totiž podezření, že pomocí nich docházelo ke krácení státu na dani. Sobotka Babišem předloženým materiálem spokojený nebyl.  Řekl, že nejde o analytický text, ale o politický pamflet.
 
3. Celkový rozsah nesrovnalostí na Babišově ministerstvu za rok 2015 zveřejněný Nejvyšším kontrolním úřadem dosáhl minimálně 240 miliard korun. I kdyby za rok následující, čili za rok 2016, úředníci jako zázrakem přestali dál hromadit chyby, lze z reakce překvapeného ministerstva předpokládat, že většina z níže uvedených nesrovnalostí z roku 2015 přinejmenším zůstala, pouze se přesunula do roku 2016. NKÚ upozornil, že Babiš nyní musí všechny problémy odstranit, jinak chyby v jeho resortu zásadně ovlivní celkovou českou statistiku. Babiš např. úplně zapomněl vytvářet rezervu na odstraňování ekologických zátěží z komunistické éry. Ukázka dalších otřesných chyb na ministerstvu, např. místo vykázání 83 miliard korun vykázání jen 83 milionů (!!!) nebo přesunutí 31 miliard dluhů do špatných položek.
 
Tímto způsobem řídí stát jako firmu?
Jaká je skutečná výše státního dluhu?
Byl by v jiné demokratické zemi ještě ve vládě?

MUDr. Miloš Rejmont, místopředseda TOP 09 Libereckého kraje

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme