Kdy bude v Liberci krajský soud? O vzniku jednají hejtman Půta a poslanec Horáček

15. 4. 2015

Reagují na slib, který dal při své návštěvě kraje v březnu prezident republiky Miloš Zeman. Termínem by měl být konec roku.

Liberec/Praha – Jedním z dárků, které prezident Miloš Zeman předal během své březnové návštěvy Libereckého kraje, byl i příslib zřízení Krajského soudu v Liberci. „Žádná z mých návštěv nemá být formální, každá má přinést nějaký konkrétní výsledek,“ uvedl při setkání s krajskými politiky a zástupci obcí a měst. 

V Liberci je nyní pouze pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, záležitosti části kraje, konkrétně Semilska, ale vyřizuje Krajský soud v Hradci Králové. Krajský soud v Liberci by měl využít prostor Justičního paláce, který byl dokončený před 14 lety a poskytuje soudu dokonalé zázemí. Bude vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech. 

Plnohodnotný krajský soud by měl v Liberci vzniknout podle prezidenta během několika měsíců. Prezident tehdy uvedl, že o možnosti předběžně jednal s novým ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Věc však má jeden, a to ne zcela nepodstatný háček, dosud není připravena potřebná legislativa. Potvrdila to hned první schůzka poslance Václava Horáčka a hejtmana Martina Půty s ministrem.„Když prezident Zeman během své návštěvy oznámil, že se kraj po letech dočká krajského soudu, byl jsem rád, protože jsem byl jedním z těch, kdo po tomto kroku volal již dlouho. Bohužel jsem následně zjistil, že dosud není v procesu potřebná legislativa, která by k naplnění tohoto slibu vedla,“ potvrdil Horáček, který společně s hejtmanem schůzku s ministrem Pelikánem inicioval. Ta sice potvrdila prezidentova slova, že o zřízení krajského soudu jednal, a ministr svou podporu záměru potvrdil, ale že dosud není připravena legislativní norma, která by jeho vznik umožnila. 

„Liberecký kraj se již dříve obrátil na vládu České republiky a požádal ji v této věci o pomoc, mimo jiné proto, že sám navrhl potřebný zákon. Domníváme se proto, že nejsnazší a nejrychlejší cestou by nyní bylo, aby si vláda České republiky připravený návrh zákona osvojila, projednala jej a předložila Parlamentu České republiky ke schválení. Pak by bylo možné slib pana prezidenta relativně rychle naplnit,“ říká hejtman Libereckého kraje, Martin Půta. 

Kde je zakopaný pes? 

Zřízení krajského soudu v Liberci nic nebrání. Technické i administrativní zajištění je již několik let de facto připraveno a jednalo by se tak víceméně o administrativní úkon. Ten by naopak resortu spravedlnosti umožnil šetřit nemalé finanční prostředky. „Převážet nesmyslně spisy, souzené či svědky z Liberce do Ústí nad Labem, případně zpět, je drahé, prodlužuje to samotné řízení a obtěžuje všechny účastníky soudních řízení,“ říká poslanec Horáček. Také podle hejtmana Půty není důvod, aby se návrh ve vládě či v Parlamentu „zasekl“. „Vzhledem k tomu, že tato změna nijak nezatíží státní rozpočet, ale naopak spíše pomůže šetřit finanční prostředky, není důvod, aby mu poslanci nedali zelenou,“ komentuje hejtman Půta. 

Poslanec Václav Horáček se s hejtmanem Martinem Půtou dohodl na tom, že se v dalších měsících na prosazení nové legislativy soustředí. Společně budou o navrženém postupu jednat s poslanci a senátory z Libereckého kraje a i nadále úzce spolupracovat s ministrem spravedlnosti. 

„Ten přislíbil, že by měl připravit vládní návrh, což má samozřejmě úplně jinou váhu, než když vzejde od samotných poslanců,“ doplnil Horáček, podle kterého by krajský soud měl v Liberci zahájit svou činnost do konce roku. „Já osobně takový optimista jako pan prezident nejsem, ale do konce roku bych to viděl reálně,“ řekl včera Deníku. 

V Liberci je nyní pouze pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, záležitosti části kraje,konkrétně Semilska,ale vyřizuje Krajský soud v Hradci Králové. Krajský soud v Liberci by měl využít prostor Justičního paláce, který byl dokončený před 14 lety a poskytuje soudu dokonalé zázemí. Bude vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech. 

Nepřehledný systém 

O zřízení samostatného krajského soudu usiluje Liberecký kraj už deset let, poprvé návrh novely zákona o soudech a soudnictví předkládal v roce 2005, pak znova o šest let později. Neúspěšně. Současný systém označují jeho kritici za nepřehledný. Například po loňských komunálních volbách některé stížnosti na volby ze Semilska adresovali soudci na Liberec, a soudci museli námitky odmítnout pro místní nepříslušnost. Liberecký kraj přitom není jediný, který nemá vlastní krajský soud. Stejně jsou na tom třeba i v Jihlavě, Pardubicích, Olomouci, Zlíně či Karlových Varech. 

Jedna věc je věc zřízení samotné instituce, druhá pak její praktický dopad na urychlení soudních procesů. „Nemyslím si, že by ti samí lidé, kteří nyní pracují v pobočce, pracovali jinak, když se stanou svébytnou institucí. Z praktického pohledu se nezmění nic. Jiná věc je krajské státní zastupitelství, které je také ústeckou pobočkou, ale o tom řeč nebyla,“ řekl před několika dny pro rozhovor v Deníku krajský policejní ředitel Vladislav Husák. 

„Když prezident Zeman během své návštěvy oznámil, že se kraj po letech dočká krajského soudu, byl jsem rád, protože jsem byl jedním z těch, kdo po tomto kroku volal již dlouho. Bohužel jsem následně zjistil, že dosud není v procesu potřebná legislativa, která by k naplnění tohoto slibu vedla,“ poslanec Václav Horáček.

Jana Švecová s využitím ČTK

Českolipský deník, rubrika: Z regionu, 15. 4. 2015

Štítky
Osobnosti: Václav Horáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme