Jedna kontrola, jasná pravidla, a zdravý rozum

22. 3. 2017

Stále je mi podsouváno, že nechci rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a že jsem proti zvýšení kontrol. Ne. Já jen tvrdím, že nikdo v této republice se v systému kontrol nevyzná. Nakonec to vyplývá i z jednání Výboru pro veřejnou správu, jehož jsem členem, a kde neúspěšně žádám zodpovědné ministry o předložení analýzy systému kontrol.

Každý, kdo se kdy setkal s kontrolou a úspěšně prošel, si oddychl. Ovšem jen v prvním okamžiku. Najednou zjistí, že přichází jiná kontrola, byrokratický úředník s jiným názorem a vše je špatně. Nadneseně – chybí tečka. Stačí přitom sebemenší chyba, neúmyslná a bez dopadu na čerpání financí, skoro by se řeklo „pravopisná“ a názor byrokrata kontrolora je jasný. Penalizace, vrácení dotace.
Tvrdím, že kontrola má být jedna s jasným závěrem. Potom nechť následná kontrola komunikuje s tou předešlou o chybě, nechybě, závažnosti. Ale mezi sebou. Ne opět šikanovat starosty, živnostníky, podnikatele.

Řeknete, že ti, co se bojí, určitě něco zpronevěřili. Jděte se zeptat svých starostů, zaměstnavatelů živnostníků, v jaké nejistotě neustálé žijí. A přitom recept je jednoduchý. Jasný systém kontrol, jasná hierarchie a jasná zodpovědnost.

Václav Horáček, poslanec TOP 09

Štítky
Osobnosti: Václav Horáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme