Hodík (TOP 09): Současný stav občanské vybavenosti v Turnově II se postupně zlepšuje

Anketa zastupitelů jako názorové puzzle

27. 2. 2017

Anketní otázka položená zastupitelů zněla: Na lednovém veřejném zasedání zastupitelstva byl prezentován rozsáhlý dokument o občanské vybavenosti v Turnově II. Jaký je podle vás současný stav občanské vybavenosti v Turnově II? Co by se podle vás mělo v této lokalitě změnit nebo vybudovat?

Odpověď Daniela Hodíka, turnovského zastupitele za TOP 09:

Současný stav občanské vybavenosti v Turnově II se postupně zlepšuje. Problémů, o kterých by se dalo diskutovat, je jistě víc, proto bych se soustředil pouze na dopravu a školství. Dopravní zatížení se na čas podařilo ustálit rekonstrukcí Nádražní ulice. Opravy takovéto páteřní komunikace by se nemohly uskutečnit bez již v minulosti zbudovaného průtahu městem. Ale přes tyto všechny změny ke zklidnění Nádražní ulice nedochází a místní občany to stále trápí.

Bouřlivě diskutovaný a v krátkodobém horizontu by efekt mohlo mít zřízení nájezdu na silnici I/10, I/35 směr Turnov - Jičín v Ohrazenicích u bývalého Fordu. Tento nájezd by mohl sehrát funkci zpětného odvedení dopravy, zejména pokud jde o nákladní automobily a dálkové autobusové spoje obsluhující dopravní terminál a nádraží a směřující zpět nebo dál do Liberce a Prahy.

Další problémy jsou stále s parkovacími místy pro rezidenty sídliště, před terminálem, v přilehlých ulicích Studentské a Kosmonautů, které se dnes spolu se zbytkem zelených ploch vlastně k ničemu jinému než parkování využít nedají. Elegantním - zároveň však drahým řešením - by bylo v budoucnu zřízení rozsáhlého podzemního parkovacího komplexu pod celým parkem před Billou. Zde umístěný a v podzemí skrytý parkovací komplex by odlehčil ruku a uvolnil fantazii projektantů aktivních zón, parků, zeleně a slunce mezi domy na sídlišti.

Odvážnější z nich by rozdělili podzemní parkoviště na  P-Sever - pro rezidenty sídliště, P-Západ – pro nakupující Billy a P-Jih – blíž k nádraží pro potřeby dopravního terminálu se systémem Park and Ride. A snílek z těch odvážných by přidal i široký podchod pod Nádražní ulicí směrem k terminálu, snad i s množstvím obchůdků nebo možností se zde třeba ráno cestou rychle nasnídat a připojit k wi-fi.

Mezi zaparkovanými plechovými auty se skutečně moc kvalitně žít nedá. Zároveň město by konečně našlo v podzemí své přehledně zpoplatněné parkovací plochy…

V oblasti školství jsem rád, že děti z Turnova II už zde mají aspoň první stupeň základní školy. Jednoznačně bych dál podpořil a jsem pro symetrický růst plnohodnotných základních škol v jednotlivých částech našeho města.

Lacinému a jednoduchému řešení v této lokalitě prostě nevěřím.

Čtenářům přeji hodně síly k překonání mrazů této zimy a trpělivosti v očekávání prvních hřejivých paprsků jara.

WWW.TURNOVSKOVAKCI.CZ, 27. 1. 2017

Štítky
Osobnosti: Daniel Hodík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme