Ctít právo a osobní svobodu je základem demokracie

22. 1. 2017
Pročítal jsem si svobodné demokratické internetové stránky a vzpomněl jsem si na mého oblíbeného Karla Kryla a jeho píseň Veličenstvo Kat. V jedné ze slok autor zpívá:
 
"Byl hrozný tento stát,
když musel jsi se dívat,
jak zakázali psát
a zakázali zpívat,
a bylo jim to málo,
poručili dětem modlit se,
jak si přálo Veličenstvo Kat".
 
Dnes mám dvě reakce:
 
Pozitivní: 20. ledna 2017 podali zástupci TOP 09 a ODS ústavní stížnost proti novému zákonu o ochraně ovzduší, který zásadním způsobem porušuje ústavní právo na nedotknutelnost obydlí. Novela umožňuje úřednickou kontrolu kotlů a kamen přímo v domácnostech lidí pouze na podkladě udání.
 
Negativní: Ve schváleném Protikuřáckém zákonu platném od 31. května 2017 je vedle zákazu kouření i pasáž zasahující silně do práv podnikatelů a jejich personálu. Zakazuje mimo jiné prodávat alkohol lidem, u nichž se dá předpokládat, že hned po jeho vypití půjdou dělat něco, při čem by mohli někomu ublížit nebo něco zničit.
 
V některých případech bude tedy muset číšník předem odhadovat, zda dotyčný může pod vlivem alkoholu ohrozit zdraví nebo majetek jiných, což může být někdy velmi obtížné. Personálu přitom hrozí za porušení zákazu 10 000 Kč, celému podniku pak 50 000 Kč.

MUDr. Miloš Rejmont, předseda RO TOP 09 Semily a lékař se zaměřením na diagnostiku prsou

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme