Církve nepotřebuji, ale vraťme jim, co jejich jest

http://posmourny.blog.idnes.cz/

14. 8. 2012

Víra je pro mne vyšší mocí, před kterou s pokorou poklekám a ctím ji i bez církve ve svém nitru. A jestli je tou vyšší mocí Bůh, věřím i v něj a je mi jedno, jaké je jeho jméno.

Když jsme vraceli Pepíkům či Frantíkům majetek, který rodičům zabavili komunisti po předehře s vládou Národní fronty (rozuměj Sociální demokracií), všichni jsme tleskali radostí…hlavně Pepíkové a Frantíci.

Nevím jak Vy, ale osobně jsem zastáncem vyšších principů mravních, tj. když pravidla - tak platí pro všechny, tj. i pro církve. Byť církve nejsou a nebyly dokonalé, tak jim nikdo nemůže upřít jejich historickou zásluhu na rozvoji společnosti, bohužel i na válkách a utrpení. Je mi dnes v podstatě jedno jak církve k majetku přišli, neb každá mince má vždy rub i líc, tak už to na světě chodí co svět je světem.

V minulosti i dnes byla církev zejména o lidech a jejich chování, stejně jako politické strany.  Ve vyrovnání s církvemi vidím po mnoha letech od dob Habsburské monarchie další krok k oddělení správy věcí veřejných od soukromých aktivit lidských sdružení, včetně politických stran.

Většina lidí, vidí ve vyrovnání s církvemi lumpárnu nejvyššího kalibru a napadají ji, jak se dá. Například hodnotou majetku či oprávněností požadavků. O blokování společenských potřeb občanů v dotčených městech a obcích se zde ani nemá cenu rozepisovat.

Jaká je ale hodnota majetku? V Irsku například bourají novostavby, které nikdo po splasknutí realitní bubliny nikdo nechce. Ještě před pár lety byla jejich hodnota obrovská, dnes nula.

A jaká by dnes byla hodnota nějakého v r. 1948 prosperujícího církevního pivovaru? Nebo pozemku poblíž Prahy, který by byl zasíťován k bytové výstavbě? Lepší radši nespekulovat, neb nikdy se nenajde oboustranná dohoda se 100% spokojeností všech zúčastněných ohledně hodnoty nějakého majetku.

Zaplať bůh, že se však s církvemi konečně někdo na něčem dohodnul. Kdo jste vnímavější, tak si lehce zjistíte, kolik na církve stát dnes přispívá a jak se tato částka neustále zvětšuje, společně s registrací nových a nových církví či jejich odnoží. Nakonec na tom vyděláme všichni a je škoda že o těchto argumentech dnešní, argumentačně bezzubá, ČSSD úmyslně nemluví.

Prosím však všechny poslance, nepřestávejte v této bohulibé činnosti a odlučte od státu stejně jako církve i politické strany. Nejen v té části oficielní, ale i té skryté, plné nitrožilních, dotačně skrytých transfuzí…

Petr Pošmourný
Kandidát do krajských voleb č. 6 za TOP 09
Předseda TOP 09 regionu Jablonec nad Nisou
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme