Registr smluv v ohrožení? Senát posílá do sněmovny paskvil

18. 11. 2015

Hrozí likvidace zákona o registru smluv? Některé zákulisní informace to naznačují, ač původně byla Sněmovna drtivou většinou pro.

Po dlouhých letech slibů, navrhování, ladění a vyjednávání v září zákon schválila. Zákon se schvaloval dlouho, protože se složitě hledal kompromis. Opozice i koalice nakonec našla shodu a zákon byl hlasy 116 z 157 přítomných poslanců dne 18.9. schválen. 

Následně zákon projednal Senát. A po tříleté práci ve sněmovně, během jednoho týdne zákon o registru smluv totálně zlikvidoval tak, že s něj zbyl jen název. Vytrhl z něho základní pravidlo, a to že nezveřejněná smlouva neplatí. Doplnil ustanovení, že se nezveřejňují smlouvy, v kterých se nenakládá s veřejnými prostředky. To zní logicky. Ale je to nepoužitelné, protože je nelze jasně rozlišit. 
Zákon se v senátní verzi stal jen prázdnou skořápkou, nefunkčním předpisem, který slušné obtěžuje a zlodějům nepřekáží. Jeho výklad navíc způsobí zmatky. 

Po projednání v Senátu jsem byl vcelku v klidu. Říkal jsem si, že takový paskvil, pravý opak verze schválené ve sněmovně, prostě nemůže nikdo při návratu do sněmovny podpořit. Nedovedl jsem si představit, jakým způsobem může některý z těch 116 poslanců, kteří schválili sněmovní verzi, odůvodnit změnu svého názoru. Jen doplňuji, že žádnou chybu Senát v zákoně neobjevil. Senátní ústavněprávní výbor doporučil schválit zákon ve sněmovním znění. 

Přesto se objevují informace, že snad při hlasování někteří poslanci názor změní. Doufám, že ty informace jsou liché a že krkolomného vykrucování se z původní podpory sněmovní verze zákona se při hlasování o konečné verzi zákona o registru smluv od některých kolegů nedočkám. 

V úterý 24.11. proběhne ve sněmovně konečné hlasování. Nejdříve se bude hlasovat o senátní verzi. Budu hlasovat proti a pokusím se o tom přesvědčit i další poslance. Než schválit senátní verzi zákona o registru smluv, to je lepší neschválit nic. Zbytečných nefunkčních předpisů, které jen zvyšují administrativu a nepřináší žádný užitek, už máme dost. Pokud senátní verze neprojde, bude se hlasovat o sněmovní verzi – na kterou je potřeba 101 hlasů. Vzhledem k tomu, že původně zákon podpořilo 116 poslanců, mělo by to stačit. 

Jestli ano, uvidíme v úterý. Pokud byste se mohli dopředu zeptat svého poslance, zda změní názor, a pokud ano, tak proč, byl bych na odpovědi zvědavý. 

PS: Doporučuji se ptát zvláště poslanců ČSSD.

Jan Farský

blog.aktualne.cz, 18. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme