Registr smluv se blíží. Nebo končí?

20. 8. 2015

Nejkratší, nejstarší, nejodkládanější, nejvíce podporovaný, ale zároveň nejvíce nechtěný (nebo dokonce děsící), zákon o registru smluv v červenci prošel po 533 dnech (namísto plánovaných 90 dní) druhým čtením. K desetiparagrafovému zákonu se sešlo dvacet dva pozměňovacích návrhů, které s odůvodněním vydají na padesát stran.

Co bude dál?

Návrh zákona a všechny pozměňovací návrhy budou projednány v Ústavně právním výboru dne 2.9.2015, aby přijal doporučení k jednotlivým navrženým změnám i k hlasovací proceduře.

V září přijde rozhodující hlasování. A může dopadnout jakkoliv.

Jsou předloženy pozměňovací návrhy, které zákonu vrátí původní sílu – zveřejnění i objednávek a faktur, zrušení výjimky pro ČEZ, zákonem může být dohlédnuto i na financování politických stran a hnutí, zveřejňování i starých, přesto stále platných smluv.

Jsou předloženy návrhy, které původní návrh oslabí – výjimky pro zdravotnictví, pro Poslaneckou sněmovnu, Senát, Ústavní soud, dobrovolné svazky obcí…

A jsou předloženy i návrhy, které by původní úmysl zničily – o rok odložená účinnost sankce neplatnosti. Kdo pak bude smlouvy zveřejňovat? Jen ten, kdo nemá co schovávat. A tak budou mít odpůrci rok na to, aby dokázali, že zákon je vlastně k ničemu, protože žádnou levotu přirozeně neodhalil a jen zbytečně zatěžuje ty slušné. A tak bezzubý zákon bude před volbami schválen, aby nasbíral body, a po volbách bude v tichosti zrušen. S odkazem na to, že stejně nic nedokázal… Je to skutečně jen má paranoidní obava?

Další minou je návrh na vypuštění datové čitelnosti. Pokud by k tomu došlo, bude registr smluv jen zásobárnou obrázků, v kterých se nikdo nevyzná, jen stěží v nich bude cokoliv hledat a v posledku tudíž ničemu neposlouží.

Zajímavými návrhy jsou zavedení povinnosti zveřejňování smluv i pro příjemce dotací nad 20 mil. Kč v případě podnikatelů a nad 2 mil. korun u spolků. Přitom takový zákon už schválen byl – na začátku letošního roku, kdy všechny smlouvy na dotace nad 50 tis. Kč musí být zveřejněny.

Příští týdny budou pro konečnou podobu zákona o registru smluv rozhodující. A nebude to jednoduché. Ve sněmovně je mnoho poslanců, kteří čekají na záminku, proč odvolat svoji podporu registru smluv – pro někoho to může být přílišná přísnost, pro jiného naopak malá. A od chvíle, kdy jsem viděl, jak proti návrhu zákona hlasovali i lidé, kteří byli pod ním podepsáni, už očekávám cokoliv…

Jan Farský

blog.aktualne.cz, 19. 8. 2015

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme