Proč mám rád hory

heger-hory02Odjakživa mám rád hory. Od té doby, co profesně žiji převážně ve stresu, naučil jsem se pravidelně si vymývat mozek a relaxovat při plavání, které má člověk blíže. Ale hory jsou hory, ať je absolvujete pěšky, na kole, na běžkách a nebo na skalách. Až někdy v pětačtyřiceti, kdy už jsem si dávno myslel, že vím o životě všechno, mě napadlo, co vlastně je na horách tak lákavého. Každého samozřejmě fascinuje něco jiného, jako třeba hudba, obrazy, akční filmy nebo adrenalinová dobrodružství.

Na horách můžete zažít vzrušení z různých dalších věcí a vyjmenuji Vám ty, které působí na mě. Ne proto, že by Vás mé soukromé pocity musely nezbytně zajímat, ale prostě proto, že často si člověk některé příjemné věci plně neuvědomí, dokud si je nepojmenuje. Třeba si jich pak budete také více užívat.

Tak předně na horách můžete být s blízkým člověkem a radovat se s ním z toho, co se Vám líbí. Na horách se můžete, zejména na kole a na lyžích, pohybovat rychle a nechat se okouzlovat rychlostí bezpečněji (alespoň někdy), než třeba na motocyklu. Na horách bývá nádherná příroda, krajina a výhledy, a navíc se Vám velmi rychle proměňují, takže si jich užíváte o to více. Na horách obvykle musíte trochu bojovat s počasím, které je svoji proměnlivostí též fascinujheger-hory01ícím fenoménem a působí na Vás na horách velmi zblízka. Dále musíte zvládat určitou fyzickou námahu, a pokud si ji přidělíte v tom správném množství, abyste si na několik dnů nevyřadili tělo zcela z provozu, sehrají s Vámi Vaše vlastní hormony, zvané endorfiny, svojí opojnou hru a naladí Váš mozek do příjemné, relaxované pohody, plné krásných myšlenek a invenčních nápadů. A to nejlepší nakonec. Na horách jste vystaveni velmi intenzivnímu vnímání trojrozměrného prostoru, který Vás zcela obklopí, zavezme do sebe, opojně Vám zamotá hlavu a zanechá dlouhé a nádherné vzpomínky a pocity.

Každou z  vyjmenovaných věcí si můžete užít i jinde a jinak, ale na horách jsou zkombinované zcela specificky. Je to celkem jednoduché a neřekl jsem Vám jistě žádný objevný zázrak, ale od té doby, co to takto všechno vím, si to stále opakuji a více a více vychutnávám. Také už chápu lidi, kteří propadli třeba létání či potápění a pokládají je za činnosti, které nikdy nemohou opustit. A vůbec jsem rád, že je v životě tolik krásných nabídek, ze kterých si může člověk vybírat jako z dobrého jídelníčku.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Akademika Bedrny 89