Vyplácejí stipendia 20 budoucím lékařům

12. 1. 2017
Vyplacením stipendia ve výši 120 tisíc korun chce Královéhradecký kraj i nadále lákat nové lékaře pro svá zdravotnická zařízení. Na stipendium má nárok každý posluchač 6. ročníku lékařské fakulty, který se zaváže, že bude po absolutoriu působit čtyři roky v některém z krajských zdravotnických zařízení. Zájem v tomto akademickém roce projevilo 20 mediků. 
Kraj poskytl na stipendijní program pro tento rok dotaci ve výši 4,8 miliónu korun. Žádostí se nám nakonec sešlo jen dvacet. Vzhledem k nevyčerpání celé dotace uvažujeme o vyhlášení druhého kola programu, a to už během letošního února,“ uvedl náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09), odpovědný za oblast zdravotnictví. 
Nejvíce, a to sedm, zájemců se přihlásilo k oboru vnitřní lékařství. K tentokrát nejvíce preferovanému oboru, psychiatrii, se přihlásili dva zájemci. Po dvou zájemcích měly také obory neurologie, dětské lékařství, anesteziologie a intenzivní medicína a urologie. Po jednom medikovi se přihlásili zájemci k oborům praktické lékařství pro děti a dorost, všeobecné praktické lékařství a radiologie a zobrazovací metody. 
Polovina uchazečů o stipendium studuje na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, ale podařilo se přilákat i deset studentů z ostatních lékařských fakult, ať už z pražské, či plzeňské Univerzity Karlovy, nebo z Lékařské fakulty Ostravské univerzity či brněnské Masarykovy univerzity. Převážná většina uchazečů pochází z Královéhradeckého kraje. 
Během minulého kola stipendií pro mediky, která se rozdělovala na jaře 2016, bylo podpořeno celkem 23 studentů medicíny. Z nich už většina své závazky plní a pracuje ve zdravotnických zařízeních v kraji. Čtrnáct lékařů působí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, čtyři v Oblastní nemocnici Náchod, dva v Oblastní nemocnici Jičín, jeden v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem, jeden se stal pediatrem v Doudlebách nad Orlicí a jeden uchazeč musel stipendium vrátit z důvodu nedokončení studia. 

Právo
Severovýchodní Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme