Úrodná půda čínským firmám

13. 9. 2016

Na nymburskou radnici míří investoři z Číny. Představí plány na výstavbu nových hal a provozů

Miliony z Číny by do středočeského Nymburka mohly začít proudit už velmi brzy. Jak zjistila MF DNES, po spíše seznamovacích a zdvořilostních návštěvách čínských politiků totiž do polabského města zamíří i zástupce hlavního investora. Na radnici má projednávat konkrétní plány na další výstavbu továren, tedy jaké firmy či značky by zde mohly začít vyrábět a kolik zaměstnají lidí. „Čínský investor bude v Nymburce jednat o konkrétním obsazení česko-čínské průmyslové zóny, tedy co by se tam mohlo začít stavět,“ potvrdil MF DNES hejtman Miloš Petera (ČSSD). Podle něho bude čínskou stranu zastupovat generální ředitel společnosti Changhong, která již v Nymburce vyrábí televizory. 
Budeme již znát konkrétní firmy, které by částečně vyráběly přímo pro Changhong jako dodavatelé, ale podle mých informací tam budou investovat i další firmy z jiných částí Číny,“ řekl Petera. 
Podle starosty Nymburka Tomáše Macha (ČSSD) se návštěva uskuteční od 9. do 12. září. „Máme připraveny konkrétní návrhy a čínská strana jistě i pro nás. Zatím je ale předčasné cokoli zveřejňovat, je otázka, jak ta jednání dopadnou. Informaci samozřejmě dostane také nymburské zastupitelstvo,“ dodává Mach. 

Pracovní místa, ale i zábor půdy 

Vedení Nymburka si od čínských investic především slibuje vznik nových pracovních míst, protože v okolí města působí prakticky jen jedna větší výrobní firma. Řada lidí proto musí dojíždět za lépe placenou prací do automobilek v Mladé Boleslavi a Kolíně, nebo do Prahy. Prodejem pozemků by navíc Nymburk získal nemalé příjmy do městské kasy. Přilákat jiné investice než ty čínské se radnici dosud příliš nedařilo. Ne všichni jsou však z příchodu dalších čínských aktivit nadšení. „Nevidím jediný důvod prodávat už i z historického hlediska nejúrodnější českou půdu v Polabí Číňanům,“ míní například Jiří Dvořák, který z Nymburska dojíždí za prací do pražské IT firmy. 
Obávám se, že nová pracovní místa nebudou moc dobře placená a práci tam najdou spíš zahraniční agenturní dělníci,“ míní Dvořák. A cizinci podle něho budou v regionu narušovat dosud idylické soužití. 
Nadšeni ze záměru nejsou ani někteří politici. Ostře se proti výstavbě vyhrazuje i místostarosta Dymokur na Nymbursku TomášCzernin (TOP 09). „Jsem zásadně proti českočínské průmyslové zóně u Nymburka. Jednak tam cítím, že v Nymburce vzniknou podniky pro agenturní zaměstnance s mizernými platovými podmínkami, jednak se opět zabírá zemědělská půda, která nás má živit,“ říkáCzernin, který kandiduje do Senátu za TOP 09 a Starosty. „Už teď je na polích v převážné většině technická či energetická plodina než potravina, a když navíc budeme tu nejlepší ornici odvážet a místa vylévat betonem, chováme se jako smyslu zbavení, a to se nám vymstí,“ říká Czernin. 
Podle nymburské radnice však lidé snahu o vznik nových pracovních míst vítají. Ke vzniku zóny se zavázalo i nymburské zastupitelstvo. „Nedělám nic jiného než to, že plním úkoly dané zastupitelstvem, které tuto zónu schválilo, a v těchto intencích jedeme dál. Je tu závazek daný zastupitelstvem, které také 21. září projedná závěry ze zářijového jednání s investorem. Tam se uvidí, co bude dál,“ uvedl Mach. 
Vznik česko-čínské průmyslové zóny slíbil hejtman Petera už při první návštěvě prezidenta Miloše Zemana po jeho zvolení v kraji. Hejtman nevyloučil, že by se čínský investor mohl setkat také s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který podle informací MF DNES přijede v polovině září na oficiální dvoudenní návštěvu Středočeského kraje. 
Právě se Sobotkou hodlá hejtmanství řešit problematiku turismu. Kraji se nelíbí, že valná část turistů přijíždí do Prahy, ale už se nevydá za krásami středních Čech. 
Doufám, že nám pomůže i nová letecká linka z Čcheng-tu v provincii S’-čchuan. První letadlo na této lince přilétlo 12. srpna,“ řekl Petera MF DNES. Ten zatím nechtěl hodnotit, zda bylo zavedení leteckého spojení úspěšným rozhodnutím. „Létá skutečně jen pár dnů, uvidíme, jak se jí bude dařit. Naším zájmem je, aby linka byla zaplněná a mířili k nám turisté,“ říká hejtman. 
Linka má být v provozu dvakrát týdně a hejtmanství věří, že tak otevírá nejen spojení do Číny. „Čcheng-tu by mohlo být přestupní stanicí pro lety do Austrálie, protože společnost Sichuan Airlines do těchto oblastí také létá. Byla by to nejkratší spojení z Evropy do těchto destinací,“ dodal Petera. 
Kromě toho kraj v S’-čchuanu otevřel v létě své zastoupení. To má lákat do regionu turisty a investory. O čínské miliony mají totiž zájem nejen v Nymburce. „Jsme připraveni nabídnout i další prostory a průmyslové zóny. Hlásí se nám další města, která chtějí takto spolupracovat,“ dodal Petera. 

***

Fakta K televizím by se mohly přidat také klimatizace 

V česko-čínské průmyslové zóně v Nymburce zatím působí pouze společnost Changhong, která produkuje televizory. Výrobu zajišťuje kolem 400 zaměstnanců, jen loni podnik vyrobil přes 800 000 plochých LCD televizí a do konce letošního roku by rád překonal milionovou hranici. Na jaře firma otevřela ve stejné zóně také svoje evropské výzkumné a vývojové centrum. Inženýři tam vyvíjejí nové technologie. Kromě plánované výroby komponent by se u Nymburka mohla začít vyrábět také klimatizace a další elektronika. 

Mladá fronta DNES
Pavel Svačina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme