TOP 09 připravuje první stínovou radu v historii hradeckého kraje

18. 10. 2012

Zdá se, že nováček v krajském zastupitelstvu TOP 09 chce být tím, kdo rozhýbe krajskou politiku. Dokládá to entuziasmus, s nímž se pětice kandidátů vrhla do nové práce. Jejich vyjednávači začali naplno pracovat na možnosti být součástí krajské vládní koalice, ale zároveň mají i plán B pro případ, kdy by byli nuceni stáhnout se do opozice - stínovou radu.
Topka má pro koalici s vítěznou sociální demokracií své podmínky. "Půjde o to, zda ČSSD chce v našem kraji něco rozvíjet a zlepšovat, nebo jen udržovat. To by pak naše účast neměla smysl," říká nekompromisně lídr topky Rudolf Cogan a doplňuje, že jako nejpravděpodobnější se mu jeví koalice ČSSD a KSČM.

Ve stínové radě už mají rozdělené posty

Pro případ, že jejich strana bude muset do opozice, zastupitelé topky si mezi sebou už rozdělili případné posty ve stínové radě. Lídr Cogan si chce vzít na starost právní vztahy a finance, které jsou pro něj "alfou a omegou". "
Rádi bychom v případné koalici prosadili zejména některé hospodářské zásady. Klíčové jsou zdravé finance, úspory v provozu, transparentnost a zlepšení péče o silnice," vysvětluje Cogan.
Regionální rozvoj, majetek, investice a dotace by si vzal pod patronát starosta Vrchlabí Jan Sobotka. Náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich má mít ve stínové radě na starost školství, kulturu a územní plánování. Broumovský lékař Miroslav Švábl se chce starat o zdravotnictví a sociální věci. Dopravu, životní prostředí a cestovní ruch by měl spravovat starosta Lázní Bělohradu Pavel Šubr.
"Myslím, že takto odborně složená rada by mohla převzít řízení kraje bez problémů hned. Všichni naši kandidáti jsou mimořádně kvalitní osobnosti. Všichni ve svém životě prokázali důkladné znalosti, zkušenosti a schopnosti," tvrdí lídr Cogan.

ODS chce ve vedení kraje post náměstka a radního

Naději, že budou mezi těmi, kteří budou následující čtyři roky rozhodovat o směřování kraje, si dělají i občanští demokraté, s nimiž chce ČSSD rovněž jednat.
"Uvidíme, s čím přijdou. My v každém případě chceme do vedení kraje. Pokud se podaří domluvit a pokud tam nebudeme hrát roli podřadnou, ale odpovídající našemu volebnímu výsledku, jsme připraveni do toho jít," prohlašuje lídr ODS Miloslav Plass.
Se sociálními demokraty budou jednat příští pondělí odpoledne, kdy si je ČSSD pozvala do svého sídla. "O volebním programu se můžeme bavit až poté, co si řekneme, jestli spolu vůbec chceme spolupracovat," říká Plass a dodává, že nevidí jediný programový bod, na kterém by se měli při jednáních zaseknout.
"My máme v programu věci týkající se rozvoje kraje, které nejsou nijak kontroverzní. Není tam takový bod, v němž bychom se dostali do sporu," tvrdí. Pokud by se do krajské rady dostali, občanští demokraté by v ní chtěli dvě místa: jednoho radního a jednoho náměstka.

Sociální demokraté chtějí v radě nadpoloviční většinu

Sociální demokraté, kteří mají v sestavování krajské vlády hlavní slovo, už dali dohromady vyjednávací tým. Kromě hejtmana Lubomíra France a jeho náměstka Josefa Táborského, kteří obhájili své zastupitelské mandáty, se jednání bude účastnit i krajská předsedkyně Hana Orgoníková a místopředsedové kraje či okresů Jan Morávek a Jaroslav Špaček.
"Jednat budeme v sobotu a v pondělí se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva, postupně podle počtu jejich mandátů. Hotovo včetně koaliční smlouvy musí být do 9. listopadu, kdy je první zasedání kraje. Pokud někdo nepodá protest proti výsledkům voleb, a to se ještě nestalo," říká Orgoníková. O personálním složení budoucí rady mezi sebou sociální demokraté ještě nemluvili. Potvrdili ale, že chtějí mít v radě nadpoloviční většinu.

Michaela Rambousková
Zdroj: i-DNES
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme