Tomáš Frýba: chceme v Jičíně transparentní výběrová řízení

Město nesmí zbytečně přicházet o peníze

16. 7. 2012

Na konci června skončil po deseti letech na postu starosty v Jičíně Martin Puš, a to i díky TOP 09. O jeho odvolání usilovala TOP 09 spolu s dalšími stranami několik měsíců. Nyní v čele města stojí místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín a Tomáš Frýba z TOP 09 byl opět zvolen do rady města. Usedl v ní spolu se zástupci Volby pro město, Sdružení pro Jičín a Strany práv občanů Zemanovci.  Po 18 letech tak musela ODS přejít do opozice.
Politická krize v Jičíně trvá od lednového zániku koalice ODS, ČSSD a TOP 09 kvůli monitorování počítačů v technických službách. Poté došlo k rozpadu městské rady, kterou postupně opustila většina jejich členů včetně Tomáše Frýby a Daniela Novotného. Její kompetence přešly na zastupitelstvo, které se tak scházelo každé dva týdny a projednávalo zhruba 80 bodů.

ODS prospěje být v opozici

(rozhovor Jičínského Deníku 29. 6. 2012))

Skoro nikdy se na zastupitelstvu nedokážete domluvit, ale na tom, kdo bude novým místostarostou a radními, jste se shodli okamžitě.
Samozřejmě jsme jednali předem a snažili se domluvit na nějaké dohodě, aby město bylo opět funkční.

Jednali jste o tom, kdo bude novým starostou?
Ano, ale zatím jsme se na tom neshodli. Těch možností je více a stále jednáme. Já jsem kontroverzní osoba, a tak není vhodné, abych to místo obsadil. My jsme ty změny nedělali kvůli křeslu starosty, ale pro obyvatele. Za starostu jsme chtěli Jiřího Lišku, ale Martin Puš to staví do role buď já, nebo nikdo. Vhodným kandidátem jsou i Jan Jiřička nebo Luděk Havel. Záleží však na shodě jedenácti hlasů.

Nastanou na radnici nějaké změny?
Není žádným tajemstvím, že chceme odvolat tajemníka. Myslím si, že na jeho místě by měl být člověk, který není zatížený minulostí. Já osobně jsem ztratil v tohoto člověka důvěru, protože místo svých pracovních záležitostí se věnoval politice. Myslím si, že Martin Puš a Peter Bareš je jedna hlava a vedoucí městského úřadu bývalého starostu řídil.

Je hlavním důvodem odvolání Martina Puše bioplynová stanice?
Tohle je neskutečný blábol, který vymyslel bývalý starosta, aby nějakým způsobem odůvodnil svoje odvolání. Bylo to samozřejmě kvůli něčemu jinému. Pro mě jsou hlavním důvodem nedůvěryhodné a pochybné zakázky. Díky svým rozhodnutím město připravil o desítky až stovky milionů .

Co budete chtít jako vedení prosadit?
Chceme, aby se výběrová řízení dělala transparentně, a tak město nepřicházelo zbytečně o peníze. Jsem pro vybudování školky v průběhu příštího roku. Místo politikaření chceme konečně pro město začít něco dělat. Myslím si, že poslední měsíce vedení radnice nedělalo nic jiného, než řešilo, jak se udržet ve svých funkcích.

Nechcete opět přizvat členy ODS k jednání?
Členové ODS by měli zůstat po osmnácti letech své vlády v opozici. Je to zdravé a prospěje jim to.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme