Některé akce ve městě mě stály pět let života, stadion dva roky

23. 9. 2014

MF DNES přináší seriál rozhovorů s vybranými kandidáty na královéhradeckého primátora. Dnes se představuje Jindřich Vedlich, lídr TOP 09.
HRADEC KRÁLOVÉ V posledních čtyřech letech dohlížel na veškeré stavby, přestavby či rekonstrukce v Hradci Králové. Teď by se lídr TOP 09 a náměstek Jindřich Vedlich chtěl poprat rovnou o primátorské křeslo.

„Ani komplikovanost politiky mě neodradila od toho, dělat ji slušně,“ tvrdí bývalý studentský vůdce.

* Po celém Hradci visí vaše předvolební plakáty se seznamem staveb, které se za minulé čtyři roky povedly. Hodně lidí vás ale kritizuje za to, že se jen chlubíte cizím peřím, protože část těch projektů připravili vaši předchůdci na radnici...
 Nikdy jsem neřekl, že je to pouze moje zásluha, jen jsem napsal, že to všechno jsme realizovali na úseku rozvoje města. Nikdy jsem nepopřel, že projekty započaly už v minulém volebním období, je ale třeba jednoznačně zdůraznit, že to gró, tedy výběr zhotovitele, kontrolní dny a spoustu práce spojené s realizací, odbory, v jejichž čele stojím, zvládly.

* Vy sám nějaké projekty svým nástupcům připravujete?
To by měl udělat každý náměstek pro rozvoj města. Namátkou uvedu přípravu rekonstrukce severních teras, Gajerových a Vrbenského kasáren či projektovou přípravu Malého labského náhona v Kuklenách. To jsou samé důležité projekty, které připravuji pro svého následovníka.

* Mluvíte o následovníkovi. Kdybyste ale měl možnost ve funkci náměstka pro rozvoj pokračovat, šel byste do toho? Nebo vás láká spíš primátorské křeslo?
 TOP 09 mě nominovala jako kandidáta na primátora města. O tom, zda budu primátorem či jeho náměstkem, rozhodnou voliči.

* S čím byste tedy šel do primátorského křesla?
 Se snahou dokončit investiční akce jako Velké náměstí, další akcí je dokončení Vrbenského a Gayerových kasáren, ty bychom rádi řešili jako jeden celek i s Žižkovými sady. Musíme taky vystavět parkovací domy a dokončit další připravované akce.

* Už několik let máte heslo Slušná politika v Hradci a často působíte až hyperkorektně. Nečiní vám v politické práci potíže nezklamat žádnou stranu?
Je to samozřejmě velmi náročné. Jakákoliv investiční akce má příznivce i odpůrce a já se snažím najít maximání konsenzus mezi všemi skupinami. Například při přípravě nového územního plánu, kdy jsme museli dát dohromady obrovské množství protichůdných tendencí, se nám to podařilo. Ale ani komplikovanost toho všeho mě neodradí od toho dělat politiku slušně.

* Přišel jste v politice o nějaké ideály?
 Politika je velmi těžká a složitá, ale stále věřím, že pokud se dělá slušně, je to práce jako kterákoliv jiná, která se může dělat pořádně, ale i flákat.

* S jakými ideály jdete do následujících čtyř let?
 Já osobně jdu s ideály pokračování v započaté práci. Jako TOP 09 pak jdeme s tím, že bychom chtěli ještě zvýšit počet mandátů ze čtyř na pět nebo šest. Myslím si, že jsem oprávněn toto očekávat po tom, jak dopadly evropské i parlamentní volby.

* Letos ale kandiduje rovnou 15 uskupení, takže zisk šest křesel bude hodně náročný.
Budu velmi rád, když se nám podaří zisk od současných čtyř do šesti křesel. Samozřejmě si uvědomuji, že to bude velmi složité.

* Zatím jsme stále hovořili jen o tom, co se podařilo, nebo co plánujete. Určitě ale existují i projekty, na které nejste moc pyšný.
 Jsou některé akce, kde se například nepodařilo dodržet termín, a které mě stály odhadem pět let mého života hlavně z hlediska nervového vypětí.

* Jaké akce myslíte?
Třeba náměstí 28. října. Naopak když si vezmeme rekonstrukci Benešovy třídy, která je objemově i finančně náročnější, té jsem se před jejím zahájením zprvu nesmírně obával, a naopak dopadla bez velkých probémů.

* Kolik let života vám vzal fotbalový stadion?
Tak zhruba dva roky. Já bych rád, aby město mělo důstojný fotbalový stadion, protože fotbal má v Hradci Králové dlouhou tradici a město si ho zaslouží. Co se týče stavby stadionu, jen se bojím, abychom neustále nelavírovali z jedné strany na druhou, ale konečně se už dohodli na nějakém řešení, které bude co nejrychlejší. S největší pravděpodobností se vrátíme zpět k myšlence rekonstrukce stadionu a já doufám, že už se nebude měnit a stadion bude zrekonstruován co nejdříve.

* V posledních měsících jste byl velkým propagátorem stavby stadionu s obchodním centrem. Před třemi lety jste ale řekl, cituji: „Sám za sebe můžu říct, že smlouvu s ECE shledávám pro Hradec jako nevýhodnou. Fotbalový stadion je priorita, ale jeho svázanost s obchodním centrem je věc, ze které vůbec nejsem nadšen.“ Jak došlo k vašemu obratu doslova o 360 stupňů?
Mě šlo vždycky o to, aby stavba byla co nejrychlejší a co nejlevnější pro město. Projekt jsem jako náměstek primátora převzal už hodně vypracovaný. Když jsme si nechali udělat analýzy, vyplynulo z nich, že projekt s obchodním centrem byl nejrychlejší a nejlacinější, protože bychom za pozemky dostali 260 milionů. Přesvědčila mě pak především skutečnost, že by developer hradil parkovací místa, demolice, rekonstrukci infrastruktury a hlavně že by po dobu deseti let přispíval klubu nemalou částkou. Protože doteď se nám nepodařilo pro klub sehnat strategického partnera.

* Pověst hradecké TOP 09 nedávno poškodil odchod dvou členů rady Lenky Jaklové a Richarda Nádvorníka. Jak strana funguje teď, už máte vyjasněné názory a postoje?
Odchod obou nás nepoškodil, byl jen logickým důsledkem toho, že máme na mnoho věcí rozdílné názory. Já se na rozdíl od svou bývalých kolegů nesnížím k tomu, abych je napadal tak, jak napadají oni mě. To je pod moji důstojnost. Tým lidí, kteří nyní kandidují za TOP 09, je v tuto chvíli jednotný a plný zajímavých osobností.

***

FAKTA:
Jindřich Vedlich TOP 09 Narodil se v roce 1966 v Hradci Králové, kde také vystudoval pedagogickou fakultu. V roce 1989 se stal spoluzakladatelem místního občanského fóra na fakultě. Krátce také pracoval jako asistent ministra zdravotnictví Leoše Hegera, hned poté se stal náměstkem hradeckého primátora pro rozvoj. Je ženatý a má tři děti.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme