9. 12. 2016

Podle místostarosty a architekta Martina Poura jsou pro Hořice typické kulovité javory, které dříve byly po obvodu celého náměstí a rovněž ve všech ulicích, které vznikaly na přelomu století až do třicátých let. „V mnoha částech se dnes už nachází jen torza a mnoho stromů tam chybí. Když jsem místa společně se zaměstnanci životního prostředí objížděl, napočítali jsme, že jenom v základním stromořadí chybí zhruba devadesát stromů. Proto jsme letos vysázeli prvních třicet a budeme pokračovat i v roce příštím," vysvětlil místostarosta.

ZACHOVÁNÍ TRADICE

Vzhledem k tomu, že kulovité javory mají v Hořicích téměř stoletou tradici, mělo by na většině míst dojít opět k výsadbě tohoto druhu. „V některých ulicích, kde už došlo k úplnému zániku javorů, se nebráníme diskuzi a případné výsadbě jiných druhů. V historických částech je ale chceme navrátit. Týká se to například Husovy třídy, kde tento javor byl odjakživa a my to nechceme měnit," objasnil místostarosta a dodal, že velkou výhodou kulovitých javorů je i jejich nenáročná údržba.

Rovněž jejich koruna nedosahuje velkých rozměrů, takže nebude lidem stínit v oknech a ani solení silnic nečiní tomuto stromu problém.

Výsadbu financuje město ze svého rozpočtu. „Dohodli jsme se, že do stromořadí budeme v průběhu následujících let pravidelně investovat, aby došlo k jejich postupnému doplnění. Na příští rok už máme připravenou další výsadbu přibližně třiceti stromů," upřesnil Pour.

jicinsky.denik.cz
Pavla Franzkiová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme