Kraj chce do náchodské nemocnice pořídit magnetickou rezonanci

24. 1. 2017

Zájem pořídit pro Oblastní nemocnici Náchod magnetickou rezonanci potvrdila na svém včerejším jednání rada kraje. Tento specializovaný přístroj zde dosud chybí a s jeho zakoupením se proto počítalo v rámci akce „Modernizace a dostavba Oblastní nemocnice Náchod“. Ta je ovšem nyní zpožděna, kraj tak chce řešit nákup magnetické rezonance nezávisle.

Magnetická rezonance nyní náchodské nemocnici zcela chybí. Počítalo se s ní až s vybavením v nové budově. Pacienti tak musí za vyšetřením dojíždět do soukromých praxí nebo až do hradecké fakultní nemocnice. Sice dojde k nějakému zpoždění se stavbou nového pavilonu kvůli zpožděné zakázce, ale chceme alespoň takto začít s nákupem důležitého přístrojového vybavení,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Aleš Cabicar.

Pořízení magnetické rezonance pro náchodskou nemocnici bylo schváleno i Komisí pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků, která působí v rámci ministerstva zdravotnictví. Podle náměstka Cabicara bude pořízení magnetické rezonance „předskokanem“ celé modernizace. „Pořízení přístroje vyčleníme z projektu modernizace a umístíme ho na současné oddělení radiologie. Prověřili jsme si, že je to proveditelné i za cenu toho, že budeme moci přemístit později rezonanci do nově postavené budovy,“ doplnil náměstek Cabicar.

 Do vlastního nákupu je ještě nutné dořešit způsob financování či zajištění nezbytných smluv se zdravotními pojišťovnami. Předpokládané náklady na realizaci projektu včetně stavebních úprav se odhadují zhruba na 40 milionů korun před vysoutěžením. Jakékoliv další kroky v této věci ovšem budou i v budoucnu podléhat dalšímu schvalovacímu procesu.

Martina Götzová
odbor kanceláře hejtmana │tiskové oddělení

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme