Hořice a polský Strzegom budou k sobě o něco blíž

Města propojí projekt "Cesta kamene"

5. 1. 2017

Hořice se zapojí do projektu s názvem Cesta kamene. Ten vytvoří unikátní síť turistických tras mezi městy, která jsou typická svým kamenem - Hořicemi a polským městem Strzegom. I díky tomuto projektu se dočká rozsáhlé rekonstrukce mimo jiné hořické muzeum.

Po silnici dělí Hořice na Jičínsku a polské město Strzegom něco málo přes sto kilometrů. V brzké době k sobě budou mít obě města o něco blíž. Samozřejmě ne geograficky, ale sblíží je získaná dotace a následná spolupráce na projektu s názvem Cesta kamene. 

Projekt ve stručnosti představil nezávislý místostarosta Hořic Martin Pour: „Hořice je město kamenné krásy a v Polsku má stejnou pozici Strzegom. Tak si myslím, že je to logické propojení. A samozřejmě na to navazují i akce sochařského a kamenického typu. To je takový první střípek, kde by ta česko-polská spolupráce měla být nastartována. Je k tomu zapotřebí i upravit prostory pro různé semináře či výstavy. A proto u nás je ta hlavní část rekonstrukce stávajícího muzea."

Muzeum se dočká opravdu zásadních změn, prozradil starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj: „Tam by se mělo během následujích dvou, dvou a půl roku, proinvestovat řádově 28 milionů korun. Takže hořické muzeum projde velkou a zásadní změnou. Kromě toho, že bude bezbariérové, budou rekonstruovány sociální zařízení, sály a tak dále. Takže tam nás čeká opravdu velikánská změna.

Dotace na opravu muzea nutí teď radnici změnit plány
Hořice totiž zvažovaly přesunutí muzea do objektu zámku, který chce město koupit. Kupní smlouva je připravená, zatím ale nebyla schválena, rozhodovat o ní bude únorové zastupitelstvo. 

„Tam se nám do souběhu dostaly dvě věci. Začalo se pracovat na projektu Cesta kamene, která souvisí s hořickým muzeem a teprve potom přišla nabídka podniku Lesy České republiky na odprodej zámku. Zastupitelé rozhodli, že v projektu Cesta kamene se bude pokračovat. A ten souběh zapříčinil to, že ty úvahy o využití zámku budou asi trošku odlišné, než kdyby projekt Cesta kamene nedopadl," říká Aleš Svoboda. 

A co konkrétně ono ‚trošičku odlišné' znamená? Starosta Aleš Svoboda zatím může jen odhadovat. 

V tuto chvíli bych asi nijak nekonkretizoval. Spíš si myslím, že by to fungování zámku mělo směřovat k nějakému komerčnímu subjektu. Kdyby Cesta kamene nedopadla, tak by zámek byl čistě muzejní záležitost. Ale ta nová situace to zcela mění," dodává hořický starosta Aleš Svoboda. 

Český rozhlas Hradec Králové
Tomáš Lörincz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme