Chci odvrátit hrozbu těžby břidlicového plynu

Senátní dotazník Kandidát na senátora za Náchodsko Bedřich Moldan (TOP 09) říká, že regionu dokáže pomoci díky svým zkušenostem v politice a vědě

27. 9. 2012

Univerzitní profesor a odborník na životní prostředí Bedřich Moldan se volbami na Náchodsku chce znovu vrátit do senátních lavic. I když se chtěl věnovat už jen svým studentům na univerzitě, ministr zdravotnictví Leoš Heger ho přesvědčil ke kandidatuře. „Je třeba se fundovaně zastat přírody a krajiny,“ říká ředitel Centra pro otázky životního prostředí Moldan. Byl prvním polistopadovým ministrem životního prostředí. V Senátu působil od roku 2004 za ODS v regionu Kutnohorska a Havlíčkobrodska. S ODS se rozešel a nyní se pokouší „ozelenit“ program další konzervativní strany. Do senátních voleb jde jako společný kandidát TOP 09, Starostů a Strany zelených. Plánuje, že spojí své vysokoškolské působení s funkcí v Senátu.

V čem je podle vás region Náchodska výjimečný?
Je výjimečný pro svou jedinečnou historii z hlediska české kultury, tolik skvělých osobností nedávné i vzdálenější minulosti snad jinde nenajdeme. Je ovšem výjimečný i z řady dalších důvodů, počínaje mimořádnou geologickou stavbou a zachovalou přírodou. Je výjimečný svým dosud málo porušeným životním přírodním prostředím a přírodními zdroji.

Jaký je největší problém regionu?
Nerad vybírám jediný, pak se zdá, že ostatní nejsou důležité. Přitom jich je tu víc než dost: nezaměstnanost, doprava, sociální vyloučení, podmínky podnikání v zemědělství a jinde... Pro mne je nejdůležitější ochrana životního a přírodního prostředí, aktuální ohrožení průzkumem a potenciální těžbou břidlicového plynu.

Jak přispějete k jeho řešení?
Především důkladnou analýzou všech souvislostí průzkumu, všech fází přípravy i vlastní těžby a připravením jasných a nezpochybnitelných důkazů o škodlivých důsledcích na přírodu, přírodní zdroje a celou krajinu. Na tomto solidním – zdůrazňuji solidním – základě je pak nutno zvolit veškeré kroky včetně legislativních, aby se tato hrozba definitivně odvrátila.

Odpověď na otázku, jaký je váš postoj k možnosti těžby plynu na Náchodsku, je tedy jasná.
Jednoznačně negativní.

Co hodláte pro svůj region v případě zvolení udělat jako první?
Sjednotit všechny poctivé lidi a skupiny, organizace a další, které mezi sebou ve volební kampani logicky bojují, a společně se věnovat řešení všech palčivých problémů. Přes větší či menší programové odlišnosti věřím, že najdeme společnou řeč ve prospěch rozvoje regionu.

Jak budete ve spojení s voliči po volbách?
Otevřeli jsme moji senátní kancelář v Náchodě. Ta se stane základním místem mého trvalého kontaktu s lidmi. Samozřejmě budou nadále fungovat všechna spojení elektronickými médii a rovněž hodlám být ve spojení s podnikateli, školami, radnicemi a dalšími institucemi.
 
Jak byste hlasoval o církevních restitucích?
Plně je podporuji jako akt naplnění spravedlnosti. Je ostuda, že se neuskutečnily již dávno. Nepravdivé argumenty o ekonomické nevýhodnosti pro stát odmítám.

Koho budete volit v prezidentských volbách?
Karla Schwarzenberga. Je to člověk moudrý, zkušený, s mezinárodním renomé, výborně bude reprezentovat naši zemi.

Proč by měli voliči poslat do Senátu právě vás?
Byl jsem senátorem, reprezentoval jsem republiku na mnoha mezinárodních fórech a jsem profesorem Univerzity Karlovy. Proto díky zkušenostem z politické i odborné sféry mohu regionu skutečně pomoci v řadě oblastí.

Má podle vás Senát smysl?
Jistě, jako pojistka demokracie. To však neznamená, že všechna pravidla jsou správně nastavena. Bylo by třeba uvážlivě zrevidovat zákony o jednacím řádu Senátu i Sněmovny, aby se práce obou komor zefektivnila a význam Senátu posílil.

***

FAKTA
Bedřich Moldan * 77 let * ženatý * TOP O9 * je profesorem Univerzity Karlovy, kde od roku 1992 řídí Centrum pro otázky životního prostředí. Působí například jako poradce monackého prince Alberta II., člen České statistické rady, člen České inženýrské akademie či předseda sdružení Sázava 21 SENÁTNÍ VOLBY * první kolo senátních voleb se koná 12. a 13. října 2012 * volit půjdou lidé z volebního obvodu č. 47 - Náchodsko, část Broumovska, sahá až do Černilova a Třebechovic SERIÁL *

Mladá Fronta DNES
27.9.2012

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme