Blýská se hale Slávia na lepší časy? Vlastník doufá, že ano

25. 1. 2017
Měla to být jedna ze sportovních pých krajského města. Teď je hala hradecké Slavie jen skanzenem zfušované práce a tichým mementem „zlatých“ českých ručiček.
Její vlastník TJ Slavia teď žádá o pomocnou ruku a doufá, že se zašlá sláva haly, ojedinělé v celé republice, znovu povznese. 

DESET LET MLČENÍ

Možná znovuobroda však začala již v roce 2006, kdy Savia převedla pozemky kolem haly městu, které na nich v roce 2013 otevřelo zrekonstruovaná hřiště.
Tehdy jsme převedly i pozemky pod halou s vidinou, že si ji jednou město převezme. K tomu však do dnešních dnů nedošlo,“ řekl Deníku hradecký zastupitel a předseda TJ Slavia HK Jakub Lejsek, který z důvodu neutěšeného stavu budovy na začátku minulého týdne vyvolal jednání mezi sportovním klubem a vedením města.
Jak už to tak bývá, všechno je o penězích. A takové prostředky na rekonstrukci, která se dle našich odhadů pohybuje v řádech několika desítek milionů korun, nemáme,“ uvedl Jakub Lejsek, který tak zraky upřel na možnou pomoc města.
A podle prvního jednání to vypadá s budoucností haly dobře. „Zástupci města si prohlédli celou halu a přislíbili pomoc. Město víceúčelovou halu potřebuje a ta naše splňuje kritéria, která některé haly ve městě nesplňují,“ dodal zástupce sportovního klubu s dodatkem, že závěrem schůzky byl příslib zástupců vedení města, že se celou záležitostí bude zabývat.
Například nám město pomůže s vypracováním studie, která ukáže možnosti její opravy. A kdyby si město vzalo halu pod svá křídla, bude větší pravděpodobnost, že se seženou na rekonstrukci potřebné peníze,“ uvedl Jakub Lejsek s dodatkem: „Hala je v současné době sportovně funkční, ale už má něco za sebou. My s jedním zaměstnancem na plný ukázek a dobrovolníky ve vedení TJ děláme maximum, ale pomoc města případně MŠMT by si hala i sportovci zasloužili.
Pomoc s vypracováním studie potvrdil i náměstek primátora JindřichVedlich, kterého však mrzí, do jakého stavu Slavia halu dostala. „Areál haly je v opravdu neutěšeném stavu. S politováním však musím říci, že mě mrzí, kam až ji její vlastník nechal dospět,“ řekl JindřichVedlichs dodatkem, že si město uvědomuje důležitost celého areálu pro hradeckou sportovní, ale i kulturní společnost a také proto ze schůzky vzešla i nabídka v podobě studie.
Ta nám řekne, co s areálem dál. Z mého pohledu je důležité stanovit minimální investiční příspěvek tak, aby hala mohla fungovat dalších minimálně patnáct let. Musí se minimálně opravit palubovka a také sociální zázemí,“ dodal náměstek primátora, který je však s převodem haly na město zdrženlivější.
Nechci nic předjímat. Budeme jednat dá,“ dodal JindřichVedlich.
Podobně smýšlí i náměstek pro oblast sportu Milan Jaroš. „Musíme se podívat na to, zda je výhoda mít halu pod městem, neboť dotační tituly jsou lépe dosažitelné pro vlastníka budovy. Ale jsme teprve na začátku jednání,“ řekl Deníku náměstek pro sport Milan Jaroš. 

Hradecký deník
Petr Vaňous

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme