Zdravotnický holding odkoupí akcie Královéhradecké lékárny levněji

5. 3. 2017

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje odkoupí 35% podíl akciové společnosti Královéhradecká lékárna dle původní dohody z podzimu 2016, ale levněji. Namísto dříve smluvených 51,3 milionů korun zaplatí holding minoritnímu akcionáři 45 milionů korun. Dle náměstka hejtmana Aleše Cabicara nedošlo v procesu odkupu akcí k žádnému pochybení ani protizákonnému jednání.

Královéhradecký kraj si nechal vyhotovit posudek, zdali smlouva na odkup podílu Královéhradecké lékárny byla uzavřena správně ve vztahu ke Zdravotnickému holdingu Královéhradeckého kraje. Dle této rešerše nedošlo k žádnému protizákonnému jednání,“ sdělil náměstek hejtmana Aleš Cabicar zodpovědný za zdravotnictví a dodal, že zadaný audit ukázal, že výše odhadované ceny odpovídá tržním cenám a že metodika, která byla použita, byla správná, nicméně i zde se připouštělo jisté rozpětí ve výši 15 až 20 procent.

Výsledkem nového jednání s prodávající stranou je dohoda, která vyústí k podepsání dodatku ke kupní ceně. Kupní cena bude stanovena ve výši 45 milionů. Celá výše bude uhrazena do konce dubna. Kraj tím celkově ušetří více než 6 milionů korun, což pro nás není malá finanční částka,“ uvedl Cabicar.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se po podpisu smlouvy o odkupu podílu již stal 100% vlastníkem akcií společnosti Královéhradecká lékárna. Předsedou jejího představenstva zůstane i nadále zakladatel společnosti Jaroslav Nádvorník.

Neočekáváme žádné změny ve strategii společnosti. Předpokládám, že Královéhradecký kraj i Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje budou mít společný zájem o progresivní růst Královéhradecké lékárny, a že společnost bude kraji přinášet příspěvek do už tak napjatého rozpočtu pro zdravotnictví,“ řekl Nádvorník.

Královéhradecká lékárna nyní provozuje deset veřejných lékáren a zaměstnává skoro sto zaměstnanců. V roce 2015 její zisk činil 10,5 milionu korun, loni vydělala o 3 a půl milionu korun více. 

Dan Lechman
odbor kanceláře hejtmana

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme