V příštím roce podpoří kraj své nemocnice částkou 100 milionů koru

14. 12. 2016

Návrh na vyrovnávací platby za poskytování veřejné služby na rok 2017 v krajských nemocnicích schválilo krajské zastupitelstvo. Na zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče by měl kraj doplácet příští rok celkem 100 milionů korun, dalších 30 milionů korun nechává jako rezervu na případné další rozdělení. Jedná se o stejnou částku jako v letošním roce.

Na příští rok je na vyrovnávací platby krajským nemocnicím za poskytování veřejné služby vyčleněno z rozpočtu 100 milionů korun, 30 milionů korun necháváme v rozpočtu jako rezervu. Jedná se o stejné částky jako v letošním roce. V roce 2016 byla například rezerva využita na pokrytí navýšení platů zdravotnického personálu,“ říká náměstek hejtmana Aleš Cabicar, který je odpovědný za oblast zdravotnictví.

Nemocnice se na základě smluv o poskytování závazku veřejné služby zavazují k provozování těch oborů, které jsou v rámci jejich činnosti ztrátové. Kraj má pak povinnost tyto ztrátové činnosti, jako je zajištění urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče, zdravotnickým zařízením vyplácet právě formou vyrovnávací platby.

www.kr-kralovehradecky.cz
Autor: Martina Götzová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme