21. 11. 2016
Náchodsko – Zítra tomu bude sedmadvacet let, co se v tehdejším Československu začaly přepisovat dějiny. Lidé vyšli do ulic a zvoněním klíčů dávali najevo, že se jim dosavadní politika vlády jedné strany nelíbí. Přáli si změnu, která následně přišla. Dnes, po téměř třiceti letech, je ale řada lidí, kteří si dělali jiné iluze a jsou tak nespokojení.
Co ale změna režimu a příchod demokracie přinesly, to připomenou setkání, která se ve většině měst regionu k tomuto výročí pořádají. V Hronově si hektické události z roku 1989, příchod svobody, demokracie a pád komunistické totality připomenou na náměstí ČSA u památníku „Obětem komunismu“ už dnes od 16 hodin.
Po připomenutí období totality bude pro zahřátí účastníkům setkání nabídnuto svařené víno výborné kvality. Při vínu si bude možné poslechnout i písničky, které byly v tehdejší době zakázané. Zahrát a zazpívat přijde Filip Křivohlávek,“ informoval jeden z pořadatelů tradiční akce Petr Černý.
V Náchodě se na pietním aktu ke dni boje za svobodu a demokracii sejdou představitelé města s veřejností ve čtvrtek 17. listopadu v 10 hodin u památníku obětem komunismu, který stojí nedaleko budovy náchodského okresního soudu.
K uctění památky listopadových událostí roku 1989 se sejdou 17. listopadu od 17 hodin u pomníku legionáře v Červeném Kostelci. „Při sledování současné společnosti jak v médiích, tak i u nás v Červeném Kostelci mám z chování společnosti nedobrý pocit.
Žijeme v míru a máme zajištěny základní životní potřeby, přesto se vytrácejí základní směry a cíle v udržování a správném rozvoji společnosti,“ posteskl si starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák.
Ve čtvrtek 17. listopadu v 16.30 hodin se koná setkání k připomenutí revolučních let také na schodech kostela Nanebevstoupení Páně v Jaroměři. Převratné události z pádu komunismu z roku 1989 si připomenou slovem a písněmi Karla Kryla a Jaroslava Hutky.
V severní části Náchodska míjejí zítřejší svátek bez povšimnutí. V Broumově, v Polici nad Metují ani v Teplicích nad Metují se žádné vzpomínkové setkání u příležitosti 17. listopadu v letošním roce nekoná.

Náchodský deník
Náchodsko