Sociální byty v regionu chybí, Jičín jich má zatím dostatek

15. 9. 2016
Sociálních bytů je na Jičínsku nedostatek. 
Jičínsko – Návrh zákona o sociálním bydlení, který čeká na schválení, by obcím nařizoval se o sociálně slabé občany postarat a bydlení jim zajistit. Obecních bytů pro „chudé“ je ale v našem regionu velký nedostatek. 
Sociální byty například stále chybí v Hořicích, kde už je ale vše připraveno na jejich výstavbu. 
Ve dvoře městské knihovny se nachází objekt, který bychom rádi zrekonstruovali. Zde vzniknou celkem čtyři byty pro sociálně slabé,“ seznamuje s plány místostarosta a architekt v jedné osobě Martin Pour. 
Nově vzniklé zázemí by kapacitně mělo stačit pro maximálně osm lidí. Dva byty budou pro jednoho, zbylé dva pak pro dvě až tři osoby. „Projekt už máme zpracovaný. Nyní čekáme na vyřízení stavebního povolení. Vyjádření snad dostaneme zhruba do čtrnácti dnů. Na konci roku máme v plánu zažádat o dotace a příští rok bychom chtěli začít se stavebními pracemi. Byty by tedy mohly být k dispozici odhadem na konci příští roku nebo na začátku roku 2018,“ upřesňuje Pour. 
Podobné plány mají i zastupitelé ve Vysokém Veselí. „Na konci roku chceme podat žádost o dotaci a rádi bychom vybudovali sociální byty. Už jsme zažádali o sestavení projektu,“ prozrazuje plány starosta Luboš Holman. 
„Pokud vše dobře dopadne, s výstavbou začneme co nejdříve v příštím roce,“ dodává starosta. 
Sociální byty chybí také v Sobotce, kde zatím nebyla zahájena ani příprava na jejich výstavbu. „Situaci samozřejmě budeme řešit, ale ještě jsme o tom moc nemluvili,“ přiznal starosta Lubor Jenček. 
Dalo by se říci, že stejný stav panuje také v Libáni. 
Ani zde bydlení pro sociálně slabé není a s jeho výstavbou město zatím nepočítá. „Máme městské byty, kde je hodně nízké nájemné. Sice nemají status sociální, ale určitě výší měsíčního poplatku jsou srovnatelné. 
Nepamatuji se, že by si někdo přímo zažádal o sociální byt, ale je pravda, že žádostí o městský máme dost. Takže vedeme pořadník,“ popsal poměry ve městě starosta Jaromír Přibyl. 
Město Jičín podle informací místostarosty Petra Hamáčka disponuje 360 sociálními byty, z toho je zhruba stovka s pečovatelskou službou. Byty jsou přidělovány na základě městské směrnice, podle níž musí žadatelé prokázat trvalé bydliště v Jičíně a musí vychovávat nezaopatřené dítě. Sociálně slabší pak mohou hledat pomoc na ubytovnách, ale i z nich máte v Jičíně šanci získat ubytování od města. „Jde většinou o lidi v péči sociálního odboru, kteří mohou získat byt na přechodnou dobu. Nájemníky navrhuje radě sociální komise, přičemž dotyčný nesmí mít vůči městu dluh,“ vysvětluje Hamáček a dodává: „Počet sociálních bytů je pro Jičín dostatečný, dokážeme se o lidi postarat.“ 
V Nové Pace město nedisponuje přímo sociálními byty, ale i tady nabízí bydlení sociálně slabším, maminkám s dětmi a nebo seniorům v domě s pečovatelskou službou. „Jedná se o byty zvláštního určení pro cílovou skupinu například propuštěných z výkonu trestu a pak máme jeden krizový byt pro maminky s dětmi. Poptávka po sociálním bydlení u nás rozhodně je především ze strany matek samoživitelek i nízkopříjmových jedinců. Město situaci výhledově řeší,“ tvrdí Jana Vrbová ze sociálního odboru. 

Jičínský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme