Šidáková: Věřím, že se podaří přejmenovat ulici v Trutnově po Václavu Havlovi

22. 11. 2016

S blížícím se termínem prosincového zastupitelstva v Trutnově se zájem médií o téma Havlovy ulice v Trutnově zvyšuje, ačkoliv v samotném Trutnově se žádné drama neděje.

Příčinou může být to, že jedním z iniciátorů návrhu je Martin Věchet, dlouhodobý kritik vedení města, který s několika občany Trutnova zvolil k prosazení návrhu na přejmenování části ulice Horská na ulici V. Havla cestu mediální kampaně. Svůj návrh podpořili souhlasným vyjádřením odborníků na názvosloví.

Názvoslovná komise města Trutnova, jako poradní orgán rady města, se k tomuto návrhu vyslovila negativně s odůvodněním, že Horská ulice je ulicí směrovou a k přejmenování tudíž není vhodná. Komise navrhla jinou ulici, Revoluční, k přejmenování na Nábřeží V. Havla. Tento návrh, po předložení všech dokumentů jak iniciativy občanů, tak názvoslovné komise, podpořila i rada města svým usnesením.

Také trutnovská TOP 09, která návrh na přejmenování ulice po Václavu Havlovi dlouhodobě podporuje, probírala obě eventuality. Důvodem je i to, že signatářem občanské iniciativy za přejmenování části ulice Horské je člen TOP 09 a oslovil místní organizaci o podporu tohoto návrhu. Po opakované diskuzi a předložení podkladů obou návrhů byla o věci hlasováním a usnesením podpořena verze přejmenování ulice Revoluční.

Jakákoliv aktivita občanů směrem k městu je chvályhodná i vzhledem k odkazu V. Havla a je nutné ji podporovat. Díky tomu, že žijeme v demokratické zemi, máme možnost se demokraticky rozhodovat, a tak tomu bylo učiněno i v tomto případě.

V mediálních vyjádřeních signatářů iniciativy nicméně cítíme osten neporozumění těmto principům, neboť opačný názor je vnímán jako názor nesprávný a podpořený řadou spekulací.

Trutnovská TOP 09 doufá, že se podaří přejmenování ulice po Václavu Havlovi prosadit, vše je v rukou zastupitelů města.

MUDr. Silvie Šidáková,
radní města Trutnov za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme